Agresívny útok po mítingu ĽSNS, napadli ľudí s transparentmi

TA3 SITA
31.1.2020 19:48

Míting Kotlebovcov v Trnave, na ktorý prišli aj stovky podporovateľov iniciatívy Trnava s fašistami nediskutuje, mal agresívnu dohru. Na protestujúcich s transparentmi v parku fyzicky zaútočila skupina prívržencov ultrapravice.

Štátni aj mestskí policajti dohliadali na dodržiavanie verejného poriadku počas mítingu politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko na Námestí SNP v Trnave. Prišli aj stovky podporovateľov iniciatívy Trnava s fašistami nediskutuje vrátane Rómov. Policajti použili kovové zábrany a na zmiernenie nálad medzi stovkami prívržencov oboch táborov nasadili aj antikonfliktný tím. Zhromaždenie sa zaobišlo bez vážnejšieho problému, no po skončení zhromaždenia zadržali policajti jednu osobu. Ako na sociálnej sieti uviedol Pavel Sibyla z Progresívneho Slovenska, po skončení protestu v Trnave došlo ku konfliktu medzi odchádzajúcou skupinou a sympatizantmi ĽSNS.

"Prišiel odzadu a udrel ma päsťou do spánku. Zlomok sekundy som nevnímal čo sa deje. Pár ďalších úderov do tela. Ľubo dostal do zubov, ale ostali mu všetky. Môj transparent, aj ten s fotkou detí z koncetráku už ležal roztrhaný na zemi. Neďaleko situácii pozorovala skupina mladých ľudí, jeden z nich schytal tiež. Do nosa, objavila sa krv," uviedol na sociálnej sieti. Bitku potvrdil na sociálnej sieti aj ďalší účastník protestu v Trnave Ľubomír Ondrejkovič.

K priaznivcom strany ĽSNS sa prihovorili viacerí jej kandidáti na poslancov Marián Mišún, Milan Mazurek a tiež predseda strany Doma dobre Vladimír Chovan. Primátor Trnavy Peter Bročka prišiel aj s viacerými poslancami mestského zastupiteľstva na zhromaždenie s transparentom s nápisom Pokrok sa rodí z práce a vytrvalosti, nie z hnevu a nenávisti.

„Stojíme symbolicky na mieste historickej Dolnej brány, ktorou sa dostávali ľudia do mesta. Ja chcem, aby sa všetci ľudia, ktorí sa tu dnes stretli, bez ohľadu na ich politické či iné presvedčenie mali možnosť zamyslieť nad tým, čo je tu napísané. Z toho si môže zobrať niečo do života každý jeden človek, ktorý je na tomto námestí,“ povedal Bročka. Na Námestí SNP bol aj trnavský župan Jozef Viskupič a predstavitelia niektorých politických strán.

Policajti po skončení zhromaždenia zadržali jednu osobu a predviedli ju na policajné oddelenie. Išlo o muža, ktorý podľa dostupných informácií poškodil jeden z transparentov. Marián Mišún sa policajtom sťažoval, že niekto z davu hodil kameň smerom k predstaviteľom strany.

Počas mítingu polícia zadokumentovala tri priestupky proti majetku súvisiace s poškodením vozidiel a so znehodnotením reklamného banera. Polícia tiež vyviedla z davu muža, ktorý je podozrivý z poškodzovania cudzej veci - fotoaparátu v hodnote 3000 eur. Došlo aj k zraneniu jednej osoby. "Počas zhromaždenia bola jedna osoba zranená po zásahu kameňom do hlavy, bola prevezená na ošetrenie do nemocnice. Tento prípad preverujeme s podozrením na výtržníctvo," uviedla polícia.

Doplnila, že nateraz hromadné narušenie verejného poriadku nezaznamenala a v uliciach Trnavy bude situáciu monitorovať aj v ďalších hodinách. Na míting na Námestie SNP o 16.00 h prišlo zhruba 500 prívržencov organizátora, svoje nesúhlasné postoje voči strane prišlo vyjadriť okolo tisíc Trnavčanov. Obe skupiny oddeľovali policajné zábrany. V dave boli transparenty s nápismi Stop fašizmu, Náckov tu nechceme, V Trnave sa s náckami nevyprávame.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok