Iniciatíva smeruje do regiónov, pripomenúť chce Kuciakov odkaz

TA3 SITA
31.1.2020 16:09

Iniciatíva Za slušné Slovensko sa chystá do februárových parlamentných volieb navštíviť sto miest za 19 dní a rozdávať vlastné noviny s názvom Spoločne to zvládneme. Zároveň organizuje 21. až 28. februára „Týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej". Počas neho si chce iniciatíva pripomenúť odkaz oboch zavraždených mladých ľudí, ktorí prišli o život 21. februára 2018.

Iniciatíva smeruje do regiónov, pripomenúť chce Kuciakov odkaz
SITA/Jana Birošová

Spiš, Orava, Gemer, Kysuce

Podľa Jakuba Kratochvíla z iniciatívy nestačí len robiť zhromaždenia, ale treba ísť za ľuďmi do regiónov. Za 19 dní aktivisti absolvujú trasu od západu na východ Slovenska. „Prejdeme celý Spiš, Oravu, Gemer aj Kysuce. Budeme rozdávať noviny, zhovárať sa s ľuďmi, navštívime aj rodičov Jána a Martiny,“ povedal Kratochvíl.

Iniciatíva sa chystá do februárových parlamentných volieb navštíviť sto miest za 19 dní.

Aktivistka Eva Lavríková zdôvodnila návštevy regiónov tým, že nálada, ktorá vládne v spoločnosti, môže veľmi výrazne ovplyvniť voľby. „Nechceme, aby ľudia išli voliť frustrovaní a v strachu. Obávame sa, že takáto nálada momentálne v spoločnosti prevláda. Veríme, že treba mať nádej a dúfať, že voľby dopadnú dobre, pokiaľ nám všetkým bude záležať na tom, v akom stave je naša krajina,“ myslí si Lavríková. Dodala, že počas cesty po Slovensku sa uskutočnia diskusie na školách a večer pre verejnosť.

Druhé výročie vraždy

Iniciatíva za slušné Slovensko si 21. februára pripomenie druhé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ohlásených je viac ako 50 zhromaždení na Slovensku aj v zahraničí. Aktivisti vyzvali ľudí, ktorí si chcú zavraždených pripomenúť, aby iniciatíve Za slušné Slovensko o tom napísali.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s podnikateľom Marianom Kočnerom. Ten patrí k spoluobžalovaným v prípade vraždy. Kauzu rieši Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Po vražde novinára a jeho partnerky sa udiali po celom Slovensku občianske protesty, ktoré viedli k odstúpeniu premiéra Roberta Fica a následne pádu celej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok