Stála tam celá Moskva. Pred 30 rokmi otvorili v Rusku McDonald's

TA3 SITA
31.1.2020 06:06

Stovky, ba tisíce Moskovčanov netrpezlivo očakávali otvorenie prvej prevádzky McDonald's nielen v Rusku, ale vlastne v celom bývalom Sovietskom zväze. O tom, akú vážnosť pripisovali tejto udalosti, svedčí aj skutočnosť, že jedným z jej prvých návštevníkov bol v tom čase jeden z najpopulárnejších ruských politikov a budúci ruský prezident Boris Jeľcin.

Stála tam celá Moskva. Pred 30 rokmi otvorili v Rusku McDonald's
TASR/AP

Rad sa dostal do Guinnessovej knihy

V piatok 31. januára si pripomíname 30 rokov odvtedy, keď sa po prvý raz otvorili v Moskve brány tejto siete reštaurácií rýchleho občerstvenia. Od myšlienky po realizáciu však uplynul pomerne dlhý čas a i preto niektorí s dávkou sarkazmu hovorili, že prípravy na otvorenie prevádzky pripomínali prípravy na spustenie kozmického programu.

Prvé plány sa objavili už v roku 1976, ale konkrétne kontúry sa začali črtať až v apríli 1988, keď bola medzi moskovskou vládou a spoločnosťou McDonald's podpísaná dohoda o otvorení reštaurácie. Potom už nabrali veci rýchly spád – v máji 1989 sa začala výstavba a v posledný januárový deň roku 1990 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie prvej prevádzky.

Nový podnik, ktorý bol v ostrom protiklade s tradičným sovietskym štýlom spoločného stravovania, vyvolal doslova senzáciu. Záujem bol skutočne obrovský. Na Puškinovom námestí v centre Moskvy postávali v deň otvorenia prevádzky od skorého rána do neskorého večera v dlhočiznom rade dlhé hodiny tisíce ľudí. Rad bol taký obrovský, že sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov.

V prvý deň obslúžili v reštaurácii s kapacitou 900 miest viac než 30.000 ľudí, čím bol vytvorený svetový rekord prvého pracovného dňa v histórii tejto siete rýchleho občerstvenia. Predchádzajúci rekord v počte návštevníkov počas prvého dňa, ktorý patril Budapešti s počtom 9100 ľudí, prekonala teda metropola Ruska viac než trojnásobne. "Rady boli gigantické, akoby tam stála celá Moskva. Utkvelo mi v pamäti, ako mnohí rozoberali hamburgery na niekoľko častí. Objasňovali sme im, že jesť musia všetko spolu, dokonca rukami. Niektorí boli z toho v šoku," zaspomínala si na otvorenie prevádzky jedna z prvých zamestnankýň Karina Pogosovová, ktorá pracuje v moskovskom McDonalde dodnes.

Jeden Big Mac stál tri ruble

Návštevníci si mohli jeden Big Mac kúpiť za tri ruble, čo sa rovnalo mesačnému lístku na mestskú hromadnú dopravu v Moskve. Priemerný mesačný plat bol v tom čase v Sovietskom zväze 150 rubľov. O tri roky po prvej lastovičke pribudli v Moskve ďalšie dve prevádzky, postupne v ďalších mestách. Na Sibíri otvorili prvú reštauráciu vo februári 2008 v meste Ťumeň. V súčasnosti je v Rusku v prevádzke vyše 700 filiálok tejto siete rýchleho občerstvenia, ktoré obslúžia denne viac ako 1,5 milióna hostí. Počas uplynulých 30 rokov predstavuje toto číslo vyše päť miliárd ľudí.

russia-food-prices-c4e141cb910d442abac84eb140709779_ac1100ae-ce0b-acf2.jpg

Na obrovský potenciál ruského trhu v oblasti spoločného stravovania poukázal tiež generálny riaditeľ McDonald's v Rusku Mark Karena, ktorý povedal: "Ruské rodiny míňajú v súčasnosti iba štyri percentá svojich príjmov na jedlo mimo domova. V druhých krajinách je to od 45 do 50 percent, čiže v Rusku je kde rásť."

Moskovský McDonald's bol otvorený necelé dva roky pred rozpadom Sovietskeho zväzu. Podľa ekonómov však vyslal dôležitý signál pre zahraničných investorov, že situácia v bývalom impériu sa mení k lepšiemu. Tento reťazec rýchleho občerstvenia má nemalý vplyv aj na ruskú ekonomiku.

Počas troch desiatok rokov pôsobnosti na ruskom trhu vytvorila spoločnosť mnohé podniky a závody, ktoré vyrábajú a do jednotlivých prevádzok dodávajú potravinársku a poľnohospodársku produkciu. V súčasnosti má 98 percent dodávateľov, ktorých prevádzky sa nachádzajú v Rusku. Avšak na budúci rok by už mali všetky produkty vyrábať a dodávať iba ruskí výrobcovia, dodržiavajúc všetky štandardy spoločnosti. Keď prišiel McDonald's pred 30 rokmi do Ruska, 80 percent surovín dovážal zo zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok