Exminister dopravy podal trestné oznámenie, ide o mýtny systém

TA3 SITA TASR
30.1.2020 13:01

Poslanec Ľubomír Vážny podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti so správou Najvyššieho kontrolného úradu SR o kontrole prevádzky mýtneho systému. Vážny o tom informoval na tlačovej besede.

Krivé obvinenie a šírenie poplašnej správy?

V súvislosti so správou NKÚ podľa neho boli naplnené skutkové podstaty viacerých trestných činov. Uviedol to s tým, že víta vyšetrovanie okolností budovania mýtneho systému, ktoré sa už uskutočňuje.

"Domnievam sa, že v súvislosti s vypracovaním, zverejnením a následným komunikovaním protokolu NKÚ a záverečnej správy NKÚ z októbra 2019 boli naplnené skutkové podstaty viacerých trestných činov. Trestného činu krivého obvinenia, trestného činu šírenia poplašnej správy, trestného činu ohovárania a v neposlednom rade aj trestného činu poškodzovania cudzích práv," vyhlásil Vážny. Dôvodom podania trestného oznámenia podľa neho je, že v súvislosti s vybudovaním mýtneho systému v súčasnosti "neutíchajú útoky na jeho osobu".

Poslanec a generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny by mal podľa KDH odstúpiť z verejných funkcií a nie verejne znevažovať prácu kontrolných orgánov štátu. "Namiesto toho, aby vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil z postu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne a z kandidačnej listiny Smeru, tak hrubo a arogantne urážal NKÚ a jeho výsledky kontroly mýtneho tendra," povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

Informácie poznačené politizáciou

Informácie o mýtnom systéme sú podľa jeho slov poznačené politizáciou a neodbornosťou zo strany NKÚ, čo vedie k skresľovaniu faktov a poškodzovaniu jeho osoby. Zdôraznil, že je za vyšetrenie a objasnenie okolností, za akých sa podpísala zmluva a systém uviedol do prevádzky a tiež za vyvodenie osobnej zodpovednosti.

NKÚ v reakcii uviedol, že si za svojimi závermi stojí. "Ich pravdivosť a úplnosť bola potvrdená vedením Národnej diaľničnej spoločnosti a informáciu o výsledkoch kontrolnej akcie prerokovala a zobrala na vedomie vláda SR bez pripomienok," konštatuje sa v stanovisku.

NKÚ zároveň podotkol, že kontrola nebola zameraná na verejné obstarávanie či z neho vyplývajúce zmluvné vzťahy, ale na efektívnosť a účinnosť výberu mýta a napĺňanie kľúčových cieľov. "Najvyšší kontrolný úrad SR realizoval kontrolu efektívnosti výberu mýta na základe plánu kontrolnej činnosti, ktorý bol schválený v decembri roku 2018 a vychádzal z rizikových analýz a zistení z predchádzajúcich období," priblížili kontrolóri s tým, že plán kontrolnej činnosti je verejný dokument, pričom zameranie i časovanie kontroly bolo vopred jednoznačne stanovené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok