Kamionisti sa po zákroku polície stiahli z hraničných priechodov

TA3 TASR
29.1.2020 21:55

Únia autodopravcov Slovenska ukončila blokádu hraničných priechodov, zostáva však v pohotovosti. "Na jednotlivých hraničných prechodoch sme protestné zhromaždenia museli ukončiť po zákroku polície," vyhlásilo združenie v stredu večer na sociálnej sieti.

Protestné zhromaždenia na hraničných prechodoch podľa ich vyjadrenia ostávajú v režime pohotovosti a môžu ich v prípade potreby opäť obnoviť. UNAS tvrdí, že rokovania s vládou uviazli na bode mrazu. "Vláda dnes rokovala o našich predložených podmienkach nie s UNAS, ale Česmadom, ktorý ponúkol lacnejšiu verziu na úkor malých a stredných autodopravcov, teda "o nás bez nás"," zhodnotila únia.

UNAS od utorka opätovne organizovala protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska. Podľa premiéra Petra Pellegriniho vláda urobila maximum toho, čo sa pre dopravcov v súčasnosti urobiť dá.

Vláda v stredu schválila nariadenie, podľa ktorého by sa mali zľavy z mýta podľa množstva najazdených kilometrov poskytovať už od prvého najazdeného kilometra. "Požiadavky UNAS, ktoré nám predložili písomne, sme nemohli splniť, pretože európska legislatíva nám určuje nejaké hranice, to je 13 % a oni chceli 25 %, čiže to sa nedalo, ale je žiadateľné, že zdvojnásobíme zľavy, ktoré boli doteraz," zhodnotil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) s tým, že tento návrh podporuje aj Česmad.

UNAS od utorka (28.1.) opätovne organizovala protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu vyzval autodopravcov, aby prestali blokovať hraničné priechody. Upozornil na to, že tieto kroky už ovplyvnili niektoré automobilky. Zároveň dodal, že vláda urobila maximum toho, čo sa pre dopravcov v súčasnosti urobiť dá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok