Neprijateľný, preštudujeme ho. Krajiny reagujú na Trumpov plán

TA3
29.1.2020 14:25

Americký prezident Donald Trump predstavil svoj dlho očakávaný mierový plán pre Izrael a Palestínu. Zďaleka sa nestretol s nadšenými reakciami. Hoci niektorí ho podporili, veľa médií a krajín mu vyčíta prílišné nadŕžanie Izraelu. Palestína dokonca reagovala vyhlásením "Dňa hnevu".

Erdogan: Plán nebude slúžiť mieru

Nový plán pre urovnanie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktorý v utorok predstavil americký prezident Donald Trump, je podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana "absolútne neprijateľný". "Jeruzalem je pre moslimov posvätný. Plán dať Jeruzalem Izraelu je absolútne neprijateľný. Tento plán ignoruje palestínske práva a má legitimizovať izraelskú okupáciu," uviedol Erdogan podľa tureckej televízie CNN Türk. Erdogan zdôraznil, že Trumpov plán "nebude slúžiť mieru ani neprinesie riešenie."

Palestínčania naprieč celým politickým spektrom tento plán odsúdili a odmietli. Izraelské bezpečnostné zložky sa pripravovali na vypuknutie násilností, ktoré mohli sprevádzať tzv. Deň hnevu vyhlásený na palestínskych územiach.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás inštruoval palestínske bezpečnostné zložky, aby nebránili palestínskym demonštrantom ísť do stretov s izraelskými ozbrojencami. Hanán Ašráwíová, vplyvná členka vedenia Organizácie pre oslobodenie Palestíny, vyhlásila, že palestínsky ľud môže slobodne vyjadriť svoj názor na americkú iniciatívu. "Ak sú nahnevaní, vyjadria svoj hnev," upozornila. Ašráwíová tiež poukázala na to, že americká administratíva pred zverejnením svojho plánu ani raz neoslovila palestínske vedenie, aby s ním tieto záležitosti konzultovala.

Francúzi si plán preštudujú

Francúzsko privítalo úsilie amerického prezidenta o vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu a avizovalo, že jeho mierový plán si "dôkladne preštuduje". Paríž súčasne deklaroval, že pre nastolenie spravodlivého a trvalého mieru na Blízkom východe je potrebné riešenie, ktoré zahŕňa existenciu dvoch štátov - izraelského a palestínskeho -, a to v súlade s medzinárodným právom a medzinárodne schválenými parametrami.

Spojené arabské emiráty označili mierový plán pre Blízky východ za dôležitý východiskový bod na obnovenie rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. SAE veria, že Palestínčania a Izraelčania môžu s podporou medzinárodného spoločenstva dosiahnuť trvalé prímerie a spolužitie.

Trump zverejnil dlho očakávaný plán zameraný na vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, podľa ktorého Jeruzalem zostane "nerozdeleným hlavným mestom" Izraela. Trumpova iniciatíva okrem úplnej kontroly nad Jeruzalemom židovskému štátu umožňuje aj pripojiť k svojmu územiu údolie rieky Jordán - strategickú oblasť západného brehu Jordánu -, ako aj osady, ktoré sa dotýkajú palestínskeho územia.

Podľa Trumpovho plánu by nezávislý palestínsky štát mohol vzniknúť na zvyšnom území Západného brehu a pásma Gazy a mal by byť demilitarizovaný. Trumpov plán zahŕňa aj vyhliadky na pomoc a investície pre Palestínčanov v objeme miliárd dolárov.

Podľa Trumpovho plánu by nezávislý palestínsky štát mohol vzniknúť na zvyšnom území Západného brehu a pásma Gazy a mal by byť demilitarizovaný. Trumpov plán zahŕňa aj vyhliadky na pomoc a investície pre Palestínčanov v objeme miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok