Obetí vírusu je výrazne viac, potvrdili ho už aj v Nemecku

TA3 TASR SITA
28.1.2020 09:37

Čína odložila začiatok jarného semestra. Odklad sa týka škôl a univerzít v celej krajine a súvisí s obavami z prepuknutia vírusovej epidémie. Študenti sú v súčasnosti na prázdninách pri príležitosti osláv nového lunárneho roku. Čína tiež vyzvala svojich občanov, aby odložili cesty do zahraničia, ak nie sú nevyhnutné. Vírus už potvrdili aj v Nemecku, v ČR sú dva podozrivé prípady.

Prileteli z Číny a dostali teplotu

Agentúra DPA v noci na utorok informovala, že prvý prípad nákazy novým koronavírusom potvrdili už aj v Nemecku. Hygienici v Česku preverujú už niekoľko podozrení z nákazy koronavírusomy. Podozrivé prípady evidovali moravskosliezski hygienici - ide o ľudí, ktorí ochoreli po tom, ako sa vrátili z Číny.

Podozrenie na koronavírus preverovala i kroměřížska nemocnica: opäť išlo o pacienta, ktorý sa tiež nedávno vrátil z Číny.
Ukázalo sa tiež, že čínsky turista hospitalizovaný v Českých Budějoviciach je mimo podozrenia - trpí bežnou respiračnou infekciou. Koronavírus sa nepotvrdil ani u ženy z Brazílie hospitalizovanej v pražskej Nemocnici Na Bulovce.

Podľa najnovšej bilancie si nový koronavírus v Číne vyžiadal už 106 obetí na životoch a potvrdených bolo približne 1300 nových prípadov nakazenia. V celej Číne evidujú doteraz viac ako 4000 prípadov, keď sa potvrdila nákaza. 

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Česi kvôli hrozbe nákazy koronavírusom v lekárňach vo veľkom nakupujú ochranné pomôcky a lieky. Záujem je najmä o ústne rúška, ktoré sú už na mnohých miestach vypredané, napísal server Novinky.cz. Česká lekárnická komora pritom v pondelok upozornila, že vyšší predaj rúšok v ČR nemusí nutne súvisieť len s koronavírusom, ale všeobecne aj so sezónou akútnych respiračných ochorení. Prípady ochorení spôsobených novým koronavírusom hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Čína: Odložte cesty, ak nie sú nevyhnutné

Čína vyzvala svojich občanov, aby odložili cesty do zahraničia, ak nie sú nevyhnutné. Toto odporúčanie bolo vydané "s cieľom chrániť zdravie a bezpečnosť Číňanov a cudzincov," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho imigračného úradu. Ako informovala agentúra AFP, v texte vyhlásenia sa píše, že obmedzenie cezhraničného pohybu ľudí pomáha predchádzať výskytu nákazy a mať pod kontrolou jej ohniská.

Vyhlásenie bolo vydané v čase, keď Čína vyvíja veľké úsilie, aby zastavila šírenie koronavírusu, ktorému už v tejto krajine podľahlo vyše 100 ľudí.
Ako poznamenala agentúra AFP, v roku 2018 podnikli Číňania takmer 150 miliónov ciest do zahraničia. Existujú preto obavy, že výrazné zníženie počtu ciest do zahraničia z Číny by mohlo vážne zasiahnuť medzinárodný cestovný ruch.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka.
V súvislosti so šírením tejto nákazy Japonsko začína s repatriáciou svojich občanov z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy. Ako informovalo japonské ministerstvo zahraničných vecí, prvé lietadlo do Wu-chanu prepraví aj ochranné pomôcky - masky a odevy, a to pre Číňanov i pre japonských štátnych príslušníkov.

Prvým spojom prepravia z Číny do Japonska asi 200 z celkovo 650 japonských občanov, ktorí žijú v tejto oblasti Číny a prejavili záujem o repatriáciu.
Evakuáciu svojich občanov pripravujú aj ďalšie krajiny, dodala AFP. Rusko zatiaľ svojich občanov nachádzajúcich sa v Číne vyzvalo, aby zachovali pokoj, prejavili pochopenie pre situáciu v krajine, sledovali médiá a zostali v kontakte s ruskými zastupiteľskými úradmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok