Poslanci opäť rokujú o dôchodkoch, opozícia neustáva v kritike

SITA, TASR
7.8.2012 12:13

Poslanci pokračujú v rokovacom maratóne o návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Snaha vlády nížiť príspevok do druhého piliera o 5% sa už niekoľko dní stretáva s veľkou kritikou opozičných strán.

Poslanci opäť rokujú o dôchodkoch, opozícia neustáva v kritike
SITA

Skrátené konanie napokon prešlo

Parlament v pondelok schválil návrh na skrátené legislatívne konanie k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Za návrh hlasovalo všetkých 81 prítomných poslancov Smeru, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Opoziční poslanci po hlasovaní rozprestreli čierny transparent s bielym nápisom „Smer-SD = zlodeji dôchodkov!“

O skrátené konanie požiadala parlament minulý týždeň v pondelok vláda Roberta Fica. Kabinet chce totiž pre horší vývoj verejných financií znížiť príspevky do druhého piliera z 9 % na 4 % hrubej mzdy o mesiac skôr, už od začiatku septembra, a nie od začiatku októbra, ako bol pôvodný zámer. Vláda má vďaka tomu získať dodatočných 40 mil. eur.

Brocka: Dôchodok z prvého piliera bude iba paušálny

Aj napriek navrhovaným zmenám v dôchodkovom systéme a obmedzení odvodov do druhého piliera, sa do priebežného piliera nedostane viacej zdrojov. Týmito slovami sa opozičný politik Július Brocka (KDH) na začiatku tretieho dňa šiestej schôdze parlamentu snažil vyvrátiť ilúzie budované premiérom Ficom.

"Vytvára ilúziu, že v prvom pilieri bude viac peňazí. Je to omyl," zdôraznil poslanec. Dodal, že v dôchodkovom systéme sa prvýkrát po 7 rokoch znížia zdroje o 500 miliónov eur, ktoré doteraz plynuli do systému ako dotácia pre vznik druhého piliera. Sociálna poisťovňa bola podporovaná z príjmu z predaja časti podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle.

Plánované zmeny a vývoj situácie podľa Brocku prinesú prenastavenie dôchodkového systému. Prvý, priebežný pilier bude tak slúžiť iba na paušálne dôchodky, teda približne rovnakú hodnotu pre všetkých v nezávislosti od výšky odvedenej sumy do poistných fondov Sociálnej poisťovne. Zásluhovosť bude odrážať iba druhý a tretí pilier.

Švejna: Vláda v dôchodkovom systéme hľadá peniaze, robí však chyby

Vládou navrhované zmeny nie sú o tom, ako by mal byť správne nastavený sociálny systém, ale hlavne ako získať peniaze do rozpočtu na zníženie deficitu. "Rozumiem tejto úlohe, ale aj pri naháňaní peňazí do rozpočtu urobila vláda zopár zásadných chýb," upozornil dnes v rámci rozpravy opozičný poslanec Ivan Švejna (Most-Híd).

Sociálny systém má podľa neho slúžiť výlučne pre tých, ktorí to skutočne potrebujú, na čom sa môže zhodnúť rozumná pravica s ľavicou. Takisto zavedenie kapitalizačného dôchodkového piliera nie je pravicové alebo ľavicové riešenie a v mnohých krajinách ho zavádzali aj ľavicové vlády, upozornil Švejna. Domnieva sa, že vládny Smer-SD je proti druhému pilieru, pretože nebol v minulosti pri spúšťaní dôchodkovej reformy a rozhoduje sa tak "nie hlavou, ale srdcom".

Opozičný Most-Híd má výhrady aj proti zmenám, ktoré súčasná vláda pripravuje pre dohodárov a živnostníkov. Švejna pripustil, že práca na dohodu či živnosť sa môže aj zneužívať, napriek tomu však tieto skupiny majú v spoločnosti význam, pretože zvyšujú flexibilitu trhu práce. "Treba oddeliť plevy od zrna, tých, čo to zneužívajú od tých, ktorí to využívajú ako flexibilný prvok. Tých treba naopak podporiť," zdôraznil.

Ďalšou skupinou, ktorej sa chystané zmeny v dôchodkovom systéme negatívne dotknú, sú podľa Švejnu vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci. Tí síce zvyčajne zarábajú viac ako priemernú mzdu, nejde však o skutočne bohatých ľudí, ktorí si vždy vedia svoje odvodové a daňové povinnosti optimalizovať. "Všetci vysokoškolsky vzdelaní na tieto zmeny doplatia. To nie sú bohatí ľudia, stále hovorím len o zamestnancoch, ktorí nemajú možnosť optimalizovať svoje platby," upozornil Švejna.

Mikloško: Deti by mohli 2 % prispievať na dôchodok rodičom

Možnosť darovania 2% zo základu dane na dôchodok rodičov navrhol v rozprave k zmenám v dôchodkovom systéme a obmedzení odvodov do druhého piliera opozičný poslanec Jozef Mikloško z KDH. Za príklad dával neexistujúci dôchodkový systém na Filipínach, kde sa o dôchodcov tradične stará rodina.

Mikloško zároveň navrhoval pri výpočte dôchodku zohľadniť počet dobre vychovaných detí. Tento model by mal slúžiť najmä pre občanov, ktorí pred kariérou uprednostnili starostlivosť o rodinu.

V rámci rozpravy vyjadril opozičný poslanec podporu mladým, technologicky a jazykovo zdatnejším pracovníkom, ale zároveň vyzdvihol význam aj pracujúcich seniorov s odbornými skúsenosťami.

Zmajkovičová: Opozícia zneužíva rokovací poriadok

Niektorí opoziční poslanci podľa podpredsedníčky Národnej rady SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) pri prihlasovaní sa do rozpravy zneužívajú Rokovací poriadok parlamentu. "Do rozpravy sa prihlasujú písomne aj za poslanecký klub aj individuálne, čo je v rozpore so zákonom o rokovacom poriadku národnej rady," uviedla Zmajkovičová.

Rokovací poriadok totiž podľa nej umožňuje zákonodarcom vystúpiť v rozprave o prerokúvanej veci celkovo dvakrát, a to na základe písomného zapísania sa do zoznamu rečníkov a ústnym prihlásením sa, a to po vystúpení písomne zapísaných rečníkov. "Niektorí opoziční poslanci sa však snažia písomne prihlásiť dvojmo, za poslanecký klub i za seba, a následne aj ústne, a tak môžu podľa ich výkladu vystúpiť v rozprave celkovo trikrát. Uvedená interpretácia je však v zásadnom rozpore s rokovacím poriadkom," konštatovala podpredsedníčka parlamentu.

Rokovací poriadok podľa nej umožňuje len jedno vystúpenie písomne zapísaných rečníkov. Zároveň podľa jej slov upravuje možnosť prednostného poradia písomne prihlásených rečníkov, keď dáva vyslovene prednosť poslancom, ktorých poveril ich poslanecký klub. Pritom každý poslanecký klub môže poveriť vystúpením len jedného člena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok