V ČR majú podozrenie na vírus, študenti požiadali o evakuáciu

TA3 TASR
27.1.2020 14:47

Nemocnica v Kroměříži prijala pacienta s podozrením na koronavírus. Nedávno sa vrátil z Číny. Česko v súvislosti s nebezpečným vírusom rokuje s Francúzskom o evakuácii svojich študentov z čínskeho mesta Wu-chan, kde nákaza prepukla.

V ČR majú podozrenie na vírus, študenti požiadali o evakuáciu
SITA/AP

Previezli aj turistu

Zdravotníci muža, u ktorého je podozrenie na koronavírus, transportovali z Kroměříža na špecializované oddelenie do nemocnice v Uherskom Hradišti. Odbery potom odošlú do laboratória. Spravodajský server Novinky.cz tiež uviedol, že na infekčné oddelenie pražskej Nemocnice na Bulovke v pondelok previezli aj vietnamského turistu. Ten podľa dostupných informácií nebol v Číne ani v žiadnom mieste s rozšírenou nákazou koronavírusom. Nevykazuje ani žiadne symptómy nákazy.

Koronavírus označovaný ako 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka, aj v inkubačnej dobe. Tá je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Nemocnica na Bulovke v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu uviedla, že pre prípadných pacientov má vyčlenené dve nemocničné izby. Počty lôžok v izolácii by v prípade potreby mohla navyšovať. Nový vírus si zatiaľ v Číne vyžiadal 81 ľudských životov a nakazilo sa ním viac ako 2700 osôb.

Mesto je izolované od sveta

Česko rokuje s Francúzskom o evakuácii študentov z čínskeho mesta Wu-chan, oznámil český premiér Andrej Babiš. Študenti by mohli zostať vo Francúzsku v karanténe. Českí študenti o evakuáciu požiadali. Údajne im ju ponúkli Spojené štáty, ale bola by nad ich finančné možnosti, pretože by ich zrejme prepravili do USA. Podľa Babiša má Česko jedného občana vo Vietname a spomínaných študentov v Číne a všetkých by mohli evakuovať spoločne s francúzskymi občanmi.

"Zostali by v rámci karantény vo Francúzsku," doplnil Babiš. Návrat Čechov rieši minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. V stredočínskom Wu-chane sú štyria Česi, dvaja sa chcú vrátiť. Aj ďalšie krajiny sa snažia evakuovať svojich občanov z Číny, ale napríklad z Wu-chanu nelietajú žiadne linky, nepremávajú odtiaľ ani vlaky a mesto je izolované od okolitého sveta. Niektoré britské médiá uviedli, že Čína evakuácii bráni a je zložité ju vyrokovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok