Pre smrtiaci čínsky vírus zasadol i krízový štáb na Slovensku

TA3 SITA
27.1.2020 10:40

Nechceme šíriť paniku, ale ani situáciu podceniť. Tvrdí to Peter Pellegrini v súvislosti so šírením nového koronavírusu z Číny do sveta. Premiér zvolal rokovanie krízového štábu, kde sa chcel informovať o preventívnych krokoch v našej krajine. Pellegrini informoval, že ani jedno z niekoľkých podozrení sa zatiaľ nepotvrdilo a na Slovensku nový smrtiaci vírus nie je.

"Situáciu však nemôžeme podceniť," pokračoval premiér s tým, že v Európe už vírus potvrdili. Boli vytvorené usmernenia a pokyny, čo robiť v prípade, že sa na Slovensko nebezpečný koronavírus dostane.

Slovensko už o pár dní bude schopné vo vlastnom laboratóriu potvrdiť či vyvrátiť jeho prítomnosť, dovtedy sa musí obracať na zahraničie, konkrétne do Nemecka. Na letisku M. R. Štefánika i na hraniciach vykonajú cvičenia, ktoré preskúšajú našu pripravenosť. 

Pellegrini verejnosť vyzval na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporúča tiež zvážiť cestovanie do zahraničia.

Kedy spozornieť:
Ak ste v posledných dvoch týždňoch navštívili rizikové oblasti vo svete, kde sa vírus rozšíril a zároveň prejavujete príznaky, ako sú zvýšená teplota a kašeľ. 

Vírus má pomerne širokú inkubačnú dobu jeden až 14 dní a šíri sa z človeka na človeka.

Úrad verejného zdravotníctva zriadil 24-hodinovú telefonickú linku s číslom 0917 222 682 a tiež e-mailový kontakt novykoronavirus@uvzsr.sk, na ktoré sa v prípade potreby môže verejnosť obrátiť s otázkami k téme alebo s prosbou radu. Telefonická linka má fungovať od pondelka 15.30 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok