Autobusy premávajú, kolaps zažehnali len na niekoľko dní

TA3 TASR
27.1.2020 08:20

Prímestské autobusy v celom Banskobystrickom kraji premávajú podľa pôvodných grafikonov. Podarilo sa totiž nájsť dočasné riešenie patovej situácie. Dohodu so SAD Zvolen namiesto župy podpísali mestá a obce s tým, že kraj im následne uhradí všetky náklady. Takto to ale môže fungovať len niekoľko dní.

Problémy im nehlásili

Obyvatelia žiarskeho regiónu môžu po dvoch dňoch opäť využívať autobusová prímestskú dopravu. Primátorka Banskej Štiavnice a zároveň predsedníčka Združenia miest a obcí žiarsky región Nadežda Babiaková potvrdila, že doprava bola území okresov Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom, obnovená v plnom rozsahu. "Nemáme hlásené žiadne problémy," uviedla.

Autobusová prímestská doprava je na území žiarskeho regiónu zabezpečená na základe objednávky medzi Regionálnym združením miest a obcí žiarsky región a spoločnosťou SAD Zvolen, a.s. a to do doby, kým situáciu nedorieši Banskobystrický samosprávny kraj. Dohoda vzišla zo spoločného rokovania, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu 26. januára v Banskej Štiavnici. Zároveň sa dohodlo uzavretie dohody medzi ZMO - žiarsky región a BBSK o refundácii nákladov v plnom rozsahu, a to preddavkovými platbami.

Zasuplovali VÚC

"V tomto prípade sme primátori a starostovia zasuplovali to, čo má podľa zákona robiť vyšší územný celok," okomentovala situáciu Babiaková. Toto riešenie, ktoré iniciovala počas víkendu, bolo podľa jej slov nutnosťou, keďže chýbajúce spojenia trápili nielen obyvateľov Banskej Štiavnice, ktorá sa ocitla odrezaná od okolitých miest, kam chodia mnohí ľudia za zdravotnou starostlivosťou, ale aj okolitých obcí.

"Telefonovali mi starostovia z obcí, ako sa dostanú deti do školy," podotkla primátorka s tým, že využívanie osobnej automobilovej dopravy predsa nie je riešením situácie. "Preto sme sa rozhodli, primátori a starostovia, pre toto riešenie," podotkla. Najdôležitejšie podľa jej slov je, že táto dohoda pomohla ľuďom v regióne. Babiaková verí, že sa BBSK s dopravcom dohodne na optimálnom riešení v čo najkratšom čase. "Hádam sa to tento týždeň nejako vyrieši, doprava bude fungovať ďalej a dôjde k dohode medzi BBSK a SAD Zvolen," dodala Babiaková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok