Počet obetí vírusu v Číne stúpa, nakazených je viac ako 1000 ľudí

TA3 TASR
25.1.2020 07:17

V Číne zomrelo ďalších 15 ľudí na nový koronavírus. Úrady rovnako hlásia aj ďalších 180 nakazených. Celkový počet obetí sa tak zvýšil najmenej na 41. Zatiaľ potvrdili takmer 1300 nakazených pacientov.

Na 41 sa zvýšil v Číne počet obetí nového koronavírusu, informovala v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na čínske úrady. Predchádzajúca oficiálna bilancia, zverejnená v piatok, hovorila o 26 mŕtvych a 830 nakazených.

Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom rovnako ako viacero ďalších oblastí prakticky izolovala od okolitého sveta. Prípady ochorení hlásili okrem iného v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA. Vo Francúzsku potvrdili v piatok pred polnocou tretí prípad nákazy. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe.

Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa rozšírila aj do viacerých ďalších ázijských krajín. Presná príčina však zatiaľ zistená nebola. Nový druh koronavírusu pochádza z toho istého rodu ako pôvodca ochorenia SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahlo takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok