Boli sme tam smiešni, tvrdí svedok o stretnutí Ruska a Černáka

TA3 TASR
24.1.2020 09:49

Po niekoľkomesačnej prestávke pokračoval súd s bývalým ministrom a šéfom súkromnej televízie Pavlom Ruskom, ktorý si údajne u mafie objednal vraždu svojej bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej. Na súd prišli šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, Ruskov šofér Branislav Pravda i bývalý "veľký boss" sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel.

Zavolal Kaštanovi, ten stretnutie dohodol

Kováčik vypovedal, že Rusko ho mal v roku 1997 požiadať, aby mu sprostredkoval stretnutie s banskobystrickým mafiánskym bosom Mikulášom Černákom. Rusko si chcel najprv overiť, či mu niečo hrozí. Kováčik stretnutie sprostredkoval tak, že zavolal Milošovi Kaštanovi, bývalej Černákovej pravej ruke. Ten napokon aj stretnutie sprostredkoval. O obsahu stretnutia Kováčik nič nevie.

Černáka aj Kaštana pozná Kováčik od 80-tych rokov. Stretnutia s nimi boli vraj skôr náhodné, napríklad pri ceste vlakom do školy z Banskej Bystrice do Brezna a na spoločenských podujatiach. Hlavného obžalovaného pozná svedok od roku 1996. Volzová bola, podľa jeho výpovede, distingvovaná dáma a Rusko s ňou nemal dobrý vzťah. Mal s ňou mať problémy, o detailoch však Kováčik informácie nemá. Svedok nepozná osoby z prostredia bratislavskej skupiny sýkorovcov, nevylúčil však, že sa stretol náhodne na nejakej spoločenskej akcii so zavraždeným bosom Petrom Čongrádym.

Ruskovi priťažil aj jeho bývalý šofér. Branislav Pravda vypovedal, že Rusko sa s bossom Černákom aj reálne stretol. Pravda si najprv myslel, že keď Rusko hovorí o Černákovi, myslí niekdajšieho politika Ľudovíta Černáka. Ruskovo auto najprv prišlo k banskobystrickému McDonaldu. Tam ich čakalo auto, ktoré ich sprevádzalo až k Mikulášovi Černákovi. Rusko vraj na stretnutí s bossom hovoril o "problémoch", ktoré má s Volzovou a spýtal sa, či by sa to dalo nejako vyriešiť. Černák reagoval, že všetko sa dá riešiť.

Obžalovaného exriaditeľa televízie pozná preto, že Kováčikova firma vyrábala dva programy, ktoré vysielala Markíza, kde bol vtedy Rusko spolumajiteľ. V tom období sa stretávali dosť často. Intenzívnejší vzťah s ním mal v roku 1998.

Boli sme tam úplne smiešni

Pred senátom vypovedal aj Ruskov bývalý šéf ochranky a šofér Branislav Pravda. Hovoril o jeho stretnutí s bývalým banskobystrickým bosom Mikulášom Černákom z jesene 1997. Na časti stretnutia, kde bol Pravda prítomný, Rusko Černákovi povedal, že má nejaké problémy s Volzovou. Banskobystrický bos mu odpovedal, že všetky problémy sú riešiteľné. Potom Pravdu poslali zo stretnutia von na chodbu spoločne s ďalšími ľuďmi. Pravda bol prekvapený, že Rusko na stretnutie s ľuďmi, ktorí už vtedy nemali dobrý kredit, vôbec do Banskej Bystrice išiel. Celé stretnutie malo trvať približne 45 minút.

"Boli sme tam úplne smiešni a jedine, čo ma vyrušilo, že nemalo zmysel zabezpečovať Ruskovi ochranku, keď si robil svoje, ako chcel. Neinformoval vopred o takomto stretnutí, aby sa zabezpečilo. Bolo to neštandardné," povedal Pravda. Volzová bola podľa jeho výpovede milá pani. Tvrdí, že Rusko sa vyjadroval, že má s ňou nejaký problém, ale nikdy nepovedal, aký konkrétne. "Mne osobne z toho stretnutia vyplýva, že Rusko očakával od Černáka, aby Volzovej dohovoril," doplnil Pravda. Nevie nič o tom, že by exriaditeľ Markízy odovzdal nejaké peniaze Černákovi. Po stretnutí mal ísť ešte za vtedajšou šéfkou Úradu vlády SR Annou Nagyovou, ktorá ho varovala, nech si Rusko dáva pozor.

Černák sa priznal, Kýbel účasť poprel

V kauze sú okrem Ruska obžalovaní bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ, na doživotie odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák a jeho komplic Miloš Kaštan.

Naposledy, na pojednávaní koncom septembra minulého roka, vypovedala ako poškodená svedkyňa Volzová. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája minulého roka. Kýbel, rovnako ako Rusko, účasť na príprave vraždy poprel. Černák s Kaštanom sa k činu priznali.

Ide o prvý prípad v histórii Slovenska, keď pred súdom stojí bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. Pavol Rusko spolu s podnikateľom Marianom Kočnerom čelí aj obžalobe v kauze televíznych zmeniek, ktorý prejednáva Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok