Neopúšťajte mesto, vyzvala Čína. Bojuje s novým vírusom

TA3 TASR
22.1.2020 21:44

Čína zastavila lety a železničné spoje smerujúce von z mesta Wu-chan. Dôvodom je šírenie nového vírusu, ktorým sa nakazili už stovky ľudí a ktorý zabil 17 osôb. Informovali o tom čínske štátne médiá.

Neopúšťajte mesto, vyzvala Čína. Bojuje s novým vírusom
SITA/AP

Zdrojom je mesto Wu-chan

Čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua uviedla, že úrady požiadali ľudí, aby mesto neopúšťali, ak na to nemajú konkrétny vážny dôvod. Čínske zdravotnícke orgány takisto vyzvali ľudí vo vyše 11-miliónovom Wu-chane, aby sa vyhýbali davom a verejným zhromaždeniam, pretože nové vírusové ochorenie sa môže ďalej šíriť.

Apel bol vydaný v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia zvolala skupinu nezávislých odborníkov, aby posúdili, či treba epidémiu nového vírusu vyhlásiť za celosvetový stav núdze. Počet nových prípadov prudko v Číne rastie. Za zdroj nákazy sa pokladá práve stredočínske mesto Wu-chan, presnejšie tamojšie trhovisko s plodmi mora.

Obete stúpli

Na nákazu zomrelo v Číne už 17 ľudí, všetci v provincii Chu-pej. V jej metropole Wu-chan sa nákaza objavila koncom minulého mesiaca, ako oznámili predstavitelia. Spresnili, že provincia potvrdila 444 prípadov infekcie. "Už sa prenáša z človeka na človeka a došlo aj k nákaze zdravotníkov," povedala na tlačovej konferencii s expertmi na zdravotníctvo zástupkyňa riaditeľa Národnej zdravotníckej komisie Li Pin. "Dôkazy ukazujú, že ochorenie sa prenáša dýchacou sústavou," dodala.

Chorobu spôsobuje novo zistený koronavírus z rodu vírusov, ktoré vyvolávajú nádchu, ale aj vážnejšie ochorenia ako napríklad SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). Epidémia SARS sa v rokoch 2002-2003 rozšírila z Číny do vyše desiatich krajín a zabila okolo 800 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok