Výčitky, kritika, hádka. Návrh demokratov v Senáte neprešiel

TA3 TASR
22.1.2020 06:07

Republikánmi ovládaný Senát Spojených štátov v utorok v rámci debaty v procese ústavnej žaloby (impeachmentu) voči prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi zahlasoval za zablokovanie návrhu demokratov, ktorý by Biely dom primäl k tomu, aby predostrel ďalšie dokumenty a nové dôkazné materiály.

Hlasovali proti návrhu

Senátori zahlasovali proti návrhu lídra demokratov v Senáte Chucka Schumera v pomere 53-47. Hlasovaniu predchádzala hádka o pravidlách platných v prvej fáze procesu. Predseda výboru pre kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov USA Adam Schiff totiž lídrovi senátnej väčšiny Mitchovi McConnellovi vyčítal, že chce zabrániť "férovému procesu". Proces bez svedeckých výpovedí a bez vyhodnotenia zadržaných vládnych dokumentov by podľa jeho slov bol "fraškou".

Republikán McConnell navrhol sériu základných pravidiel, ktoré budú v prvej fáze klásť prísne obmedzenia na výpovede svedkov a predkladanie dôkazov, čo proces posunie rýchlo dopredu.

Debata v rámci historického procesu impeachmentu sa začala v Senáte v utorok. Republikáni najprv navrhli, že rokovania demokratických žalobcov zo Snemovne reprezentantov a Trumpových právnikov by boli rozdelené na maximálne štyri dní po 12-hodín. To sa po kritike z radov demokratov zmenilo na šesť dní po osem hodín.

Trump označil návrh za podvod

Dolná komora Kongresu, v ktorej majú väčšinu demokrati, 18. decembra rozhodla o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi.

Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát, kde však majú väčšinu kresiel (53 zo 100) republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú. Trump návrh obžaloby označil za "ďalší podvod" zo strany demokratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok