Poslednú schôdzu otvorila minúta ticha, v programe zostal jeden bod

TA3 TASR
21.1.2020 14:08

Predseda parlamentu Andrej Danko otvoril 57. schôdzu národnej rady. Poslanci ju začali minútou ticha za zosnulého predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu. V búrlivej atmosfére prešiel návrh SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd, aby z programu vypustili všetky ostatné body okrem vetovaného návrhu o pozemkových úpravách.

Poslednú schôdzu otvorila minúta ticha, v programe zostal jeden bod
SITA

Januárová schôdza nebola vopred plánovaná, Danko ju zvolal po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová vrátila novelu zákona o pozemkových úpravách. V plánovanom programe schôdze boli desiatky návrhov zákonov, ktoré koalícia vyradila z predchádzajúcej schôdze. Na začiatku aktuálnej schôdze ich opäť vyradili na návrh poslaneckých klubov SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd, čo vyvolalo nevôľu opozície.

Poslanci majú teda prerokovať len novelu zákona o pozemkových úpravách, ktorú do parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. 

Súčasťou plánovaného programu schôdze boli pôvodne opozičné návrhy v prvom čítaní, okrem nich to bol návrh poslancov koaličného Mosta-Híd kodifikovať posunkový jazyk. Poslanci nebudú na schôdzi hlasovať ani o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata na Slovensko, taktiež nebudú rozhodovať ani o návrhu vlády na vymenovanie Dany Meager za viceguvernérku Národnej banky Slovenska. Plénum nebude voliť ani predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti či predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Plénum nebude rokovať ani o návrhu uznesenia poslancov za SNS k situácii v Iraku. Poslancovi Jánovi Budajovi neprešiel návrh, podľa ktorého chcel, aby v pléne predniesol generálny prokurátor Jaromír Čižnár informáciu o stave na generálnej prokuratúre v súvislosti so zadržaním a prepustením bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Na 57. schôdzi NR SR poslanci prerokujú len novelu zákona o pozemkových úpravách, ktorú do parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Poslanci totiž schválili procedurálny návrh poslaneckých klubov SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd, aby boli z programu vypustené všetky ostatné body.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok