Útok na egyptskú hliadku pri Pásme Gazy si vyžiadal 24 mŕtvych

SITA
6.8.2012 10:19

Najmenej osem palestínskych ozbrojencov a asi 16 egyptských vojakov zahynulo pri nedeľnom pokuse militantov preraziť na izraelské územie z egyptského Sinajského polostrova. V pondelok o tom informoval izraelský minister obrany Ehud Barak.

Útok na egyptskú hliadku pri Pásme Gazy si vyžiadal 24 mŕtvych
SITA

Hovorca izraelskej armády, brigádny generál Joav Mordechai v pondelok informoval, že izraelská strana mala informácie od tajných služieb o pripravovanom útoku a preto bola schopná zabrániť infiltrácii militantov na jej územie.

Maskovaní útočníci napadli v nedeľu egyptskú pohraničnú hliadku na stanovišti pri hraniciach medzi Pásmom Gazy a Izraelom na Sinaji. Hliadke ukradli dve vozidlá, ktorými prerazili pohraničný plot. Izrael však útok očakával a na miesto vyslal bojové lietadlo, ktoré vozidlá zničilo. Barak ani Mordechai nemenovali palestínsku skupinu, ktorá je za útok zodpovedná.

Mursí prisľúbil tvrdú odvetu za zabitie pohraničníkov

Nový egyptský prezident Muhammad Mursí prisľúbil tvrdú odvetu za smrť pohraničníkov, ktorých v nedeľu zabili maskovaní ozbrojenci na Sinajskom polostrove. Súčasne zdôraznil, že jeho vláda opäť dostane pod kontrolu túto nepokojnú púštnu oblasť pri hraniciach s Izraelom.

"Vydal som jasné príkazy našim bezpečnostným a ozbrojeným silám, aby podnikli urýchlené kroky na dolapenie osôb zodpovedných za tento brutálny útok," vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti Mursí v televíznom prejave k národu. Páchatelia a ich komplici podľa jeho slov za útok "draho zaplatia".

Maskovaní útočníci so samopalmi v nedeľu po západe slnka zaútočili na kontrolné stanovište egyptskej hraničnej stráže na Sinajskom polostrove. Zabili 16 a zranili sedem príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. Útočníci využili okamih, keď sa vojaci išli najesť, keďže počas ramadánu držia celodenný pôst.

Militanti sa tiež zmocnili dvoch egyptských vojenských vozidiel a prešli na nich cez hraničný priechod do Izraela. Jedno z áut následne vybuchlo a druhé zničilo izraelské letectvo. Podľa izraelského ministra obrany Ehuda Baraka bolo pri pokuse o narušenie štátnych hraníc zabitých osem ozbrojencov.

Totožnosť páchateľov nebola bezprostredne známa a za útok neprevzala zodpovednosť žiadna organizácia. Podľa správ televízie al-Džazíra bol útok súčasťou pokusu o unesenie izraelského vojaka. Egyptskí aj izraelskí činitelia pripusujú vinu islamským militantom z Gazy alebo Sinajského polostrova, kde po vlaňajšom zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka prudko stúpla kriminalita a aktivita rôznych ozbrojených skupín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok