Rím potrebuje iba morálnu podporu Nemecka, tvrdí Monti

SITA
6.8.2012 08:25

Taliansky premiér uviedol, že spoločný európsky trh najviac prospieva Nemecku, a poukázal na to, že hoci päť členov eurozóny dostalo alebo požiadalo o medzinárodnú núdzovú pomoc, Taliansko ešte nedostalo "jediné euro" pomoci.

Rím potrebuje iba morálnu podporu Nemecka, tvrdí Monti
SITA

Taliansko potrebuje morálnu podporu Nemecka, ale nie finančnú hotovosť, vyhlásil taliansky premiér Mario Monti. "Ak všetko pôjde podľa plánu, zostanem v úrade do apríla 2013, a dúfam, že dokážem pomôcť pri záchrane Talianska z finančných ruín s morálnou podporou zo strany niektorých európskych priateľov, hlavne zo strany Nemecka," povedal Monti pre najnovšie vydanie nemeckého týždenníka Der Spiegel, ktoré vyšlo v nedeľu. "Hovorím však úplne jasne: Ide o morálnu a nie o finančnú podporu," dodal.

Monti ďalej poukázal na to, že hoci päť členov eurozóny dostalo alebo požiadalo o medzinárodnú núdzovú pomoc, Taliansko ešte nedostalo "jediné euro" pomoci. "Mám pocit, že väčšina Nemcov si myslí, že Taliansko už dostalo finančnú pomoc od Nemecka alebo od Európskej únie. Nie je to tak. Ani jediné euro," konštatoval. Taliansky premiér dodal, že Nemecko profituje z toho, že je členom eurozóny. Uviedol, že spoločný trh najviac prospieva Nemecku, čím poukázal na ekonomiku krajiny, ktorá je orientovaná na export.

Vysoké náklady Talianska na požičiavanie si nepriamo pomáhajú Nemecku, poznamenal. Nemecko profituje z nízkych úrokov, ktoré platí pri predaji svojich vládnych dlhopisov, dodal. "Vysoké úroky, ktoré teraz Taliansko musí platiť, subvencujú nízke úroky, ktoré platí Nemecko," vyhlásil Mont

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok