Prídu o tituly, vrátia milióny. Palác rozhodol o Harrym a Meghan

TA3 SITA
18.1.2020 20:45

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan už nebudú používať titul kráľovská výsosť. Oznámil to Buckinghamský palác, ktorý vo svojom vyhlásení tiež uviedol, že pár už nebude dostávať peniaze z verejných zdrojov a nebude formálne reprezentovať kráľovnú Alžbetu II. Zmeny začnú platiť tento rok na jar.

Palác okrem iného informoval, že vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu plánujú splatiť 2,4 milióna libier za prestavbu Frogmore Cottage, ktorú financovali z peňazí daňových poplatníkov. Sídlo v blízkosti hradu Windsor naďalej zostane ich rodinným domom v Spojenom kráľovstve. Kráľovná sa vyjadrila, že ju "po mnohých mesiacoch rozhovorov a nedávnych diskusiách" teší, že našli "konštruktívnu a podpornú cestu vpred" pre jej vnuka a jeho rodinu.

"Harry, Meghan a Archie budú navždy milovanými členmi mojej rodiny. Uznávam výzvy, ktorým v posledných dvoch rokoch čelili v dôsledku intenzívneho dohľadu, a podporujem ich želanie na nezávislejší život. Chcem im poďakovať za všetku ich zanietenú prácu v tejto krajine, Commonwealthe i mimo nich a som obzvlášť hrdá na to, ako sa Meghan tak rýchlo stala jednou z rodiny. S celou rodinou dúfame, že im dnešná dohoda umožní začať si budovať šťastný a pokojný nový život," uviedla v stanovisku kráľovná.

Oznámenie prišlo po tom, čo Harry a Meghan oznámili, že chcú odstúpiť z pozície vyššie postavených členov kráľovskej rodiny a začať s novou rolou, v rámci ktorej by boli finančne nezávislí a svoj čas by si rozdelili medzi Veľkú Britániu a Severnú Ameriku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok