SaS žiada odvolanie šéfa súdu, ktorého pri výpovedi označil Tóth

TA3 TASR
17.1.2020 21:01

Opozičná SaS vyzýva ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby odvolal predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana. Minister hovorí, že robí kroky na posilnenie dôvery v justíciu, a odmieta politizáciu súdnictva. Plánuje sa stretnúť s Trubanom a následne rozhodne o ďalšom postupe, informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

SaS žiada odvolanie šéfa súdu, ktorého pri výpovedi označil Tóth
SITA/Branislav Bibel

Podľa SaS je neprípustné, aby bol predsedom súdu Truban. "Slovensko potrebuje na tomto poste niekoho, kto nie je spojiteľný s Harabinom, Ficovou vládou, Kočnerom a zabíjačkovými advokátmi," povedal poslanec za SaS Alojz Baránik.

Minister odmieta politizáciu justície, ktorá tu podľa jeho slov panovala hlavne počas éry Štefana Harabina ako ministra. "Vtedy boli jemu nepohodlní odvolávaní z pozícií predsedov súdov ako deklarácia jeho vtedajšej politickej moci," uvádza rezort.

Peter Tóth na špecializovanom súde vypovedal vo veci vraždy Jána Kuciaka. Truban mal byť podľa neho jedným z tých, ktorých chcel Marian Kočner ovplyvniť, aby sa dostal na slobodu. Kočner je obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok