Veril som, že bude dobrý GP. Aké sú reakcie na prepustenie Trnku

TA3 TASR SITA
17.1.2020 16:07

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorého zadržala NAKA, sa po krátkej dobe opäť nadýchol slobody. Prokurátor ÚŠP sa nestotožnil s jeho väzbou, ktorú navrhla polícia. K prepusteniu muža, ktorý je aktérom škandalóznej audio i video nahrávky, sa vyjadrili aktívni, ale aj bývalí politici.

Ministra spravodlivosti Gábora Gála informácia o prepustení Trnku prekvapila. Verí, že v blízkom čase orgány činné v trestnom konaní ozrejmia verejnosti svoje počínanie. Gál poznamenal, že ako minister spravodlivosti nemá dosah na postup orgánov činných v trestnom konaní, či už polície alebo prokuratúry.

Prezidentku rozhodnutie prekvapilo

Prezidentku Zuzanu Čaputovú prepustenie Trnku, ktorého obvinili zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, prekvapilo. "Ťažko sa mi to komentuje v tom zmysle, do akej miery je to správne rozhodnutie, pretože informácie k tomu nemám. V každom prípade, ak obvinenie platí ďalej, tak to obvinenie je vznesené v dvoch pomerne závažných skutkoch v kontexte toho, akú funkciu vykonával," povedala po spoločnom novoročnom obede s exprezidentmi SR.

Vyjadril sa aj ďalší z aktérov obeda, bývalý prezident Rudolf Schuster. Ako uviedol, v minulosti veril, že Trnka bude dobrý generálny prokurátor. "Funkcie kazia mnohých, bohužiaľ," skonštatoval Schuster v súvislosti s osobou Trnku, ktorého v roku 2004 vymenoval za generálneho prokurátora. "V tom čase bol hodnotený pozitívne, pretože vyšiel z armády. Viete, v armáde, tam úplatky veľmi neleteli. Veril som, že práveže, keď príde z armády, bude dobrý. A spočiatku nebol zlý," reagoval Schuster pred novinármi.

Prepustenie Trnku je katastrofický signál pre slovenskú spoločnosť a bude mať ďalekosiahle následky. „Nechceme špekulovať, kto tu zlyhal, či zlyhala prokuratúra, či zlyhala polícia," uviedol predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Nech to Čižnár vysvetlí, žiada Šeliga

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga vyzval generálneho prokurátora Jaromíra Čiznára, aby jasne a zrozumiteľne vysvetlil ľuďom, prečo Trnka a exminister financií a dopravy za Smer-SD Ján Počiatek nie sú vo väzbe. Šeliga sa pýta, kde je Čižnár, keď je potrebné vysvetlenie. „Prokurátor špeciálnej prokuratúry sa rozhodol, že dohadovanie sa Trnku a Jána Počiatka o tom, ako oklamať ľudí, ako spomaliť konanie na Najvyššom súde SR a snaha o ovplyvnenie súdu a koordinácia politiky a prokuratúry nenaplňuje znaky trestného činu. Celá verejnosť sa dnes pýta, tak čo to je? Čo vidíme na tej nahrávke? Posedenie pri čaji o tretej? Vysvetlenie opäť chýba," vyhlásil Šeliga. Rozhodnutie špeciálnej prokuratúry podľa neho znižuje dôveru verejnosti v prokuratúru a políciu.

Prepustenie Trnku je podľa KDH výsmech všetkým slušným ľuďom. „Ako môžeme chcieť, aby ľudia dôverovali prokuratúre a súdnictvu, keď dnes prepustili človeka podozrivého z korupčnej aféry, ktorú na videu videlo celé Slovensko," uzavrelo KDH v stanovisku, ktoré poskytol Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

„Policajti, prokurátori a sudcovia, ktorí sa snažia robiť si poctivo svoju robotu aj v tomto smerácko-mafiánskom systéme, si zaslúžia naše povzbudenie a rešpekt. Každý krok smerom k férovému Slovensku potrebuje našu podporu. Pretože je to ťažký boj, ako ukazuje dnešné prepustenie Dobroslava T. z väzby. Všetci vieme, že špeciálna prokuratúra smrdí od hlavy a hlava špeciálnej prokuratúry smrdí od Fica, Pellegriniho, Haščáka, Širokého. Tento problém vyriešime iba 29. februára," napísal na sociálnej sieti predseda strany Spolu-občianska demokracia Miroslav Beblavý v reakcii na prepustenie bývalého generálneho prokurátora.

Vysvetlenie žiada aj líder koalície PS/Spolu Michal Truban. "Prepustenie bývalého generálneho prokurátora po jednom dni vyzerá ako krytie našich ľudí a vyvoláva obrovské podozrenie a nedôveru. Špeciálna prokuratúra by mala podrobne vysvetliť, čo sa stalo. Všetci však po desiatkach nahrávok už vieme, že špeciálna prokuratúra smrdí od hlavy a hlava špeciálnej prokuratúry smrdí od Fica, Pellegriniho, Haščáka a Širokého. Tento problém definitívne vyriešime 29. februára. Oni dnes poslali Trnku domov, my ich musíme poslať do čerta vo voľbách," uviedol.

Zatiahli záchrannú brzdu, tvrdí OĽANO

Podľa tieňového ministra vnútra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Gábora Grendela je za prepustením Dobroslava Trnku buď to, že trestné stíhanie „zbabrala" polícia alebo to, že záchrannú brzdu zatiahla špeciálna prokuratúra. "Dnešné rozhodnutie dozorujúceho prokurátora môže znamenať len dve veci. Neexistuje žiadne iné vysvetlenie, ako buď to, že toto trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo to, že záchrannú brzdu zatiahla špeciálna prokuratúra. Buď to zbabrali policajti, alebo to policajti nezbabrali, ale potom je podozrivé rozhodnutie dozorujúceho prokurátora, ktorý tvrdí, že neexistuje dôvod ani len na trestné stíhanie. Jedno vysvetlenie je horšie ako druhé," povedal Grendel.

Predseda hnutia Igor Matovič na tlačovej besede doplnil tretiu možnosť, že všetko bolo robené tak, aby z toho vyšiel Trnka ako čistý človek. Je presvedčený, že k jeho prepusteniu prišlo preto, lebo toho vedel príliš veľa na mnoho ľudí. „Obávam sa, že keď zistíme prečo prokuratúra takto rozhodla, tak povedia, že to bola nelegálne vyhotovená nahrávka a tým pádom platí také pravidlo v trestnom práve, že keď je ten dôkaz nelegálny, tak čokoľvek na tom dôkaze sa použiť nemôže... Na tomto budú chcieť chrániť svojho človeka," uviedol na záver Matovič.

Rozhovor o Lemikone

Trnku, ktorého zadržala vo štvrtok Národná kriminálna agentúra, prepustili z policajného zadržania. Urobili tak príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Trnka mal byť obvinený za jeho rozhovor s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon. Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal Trnka nainštalovanú v kancelárii.

Bývalý generálny prokurátor už čelí obvineniu zo zneužívania právomocí verejného činiteľa z decembra. Bolo voči nemu vznesené v decembri minulého roka preto, lebo neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok