Haftar prijal Putinovo pozvanie, témou bude urovnanie konfliktu

TA3 TASR
17.1.2020 15:22

Veliteľ Líbyjskej národnej armády Chalífa Haftar prijal pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina do Moskvy na pokračovanie dialógu o urovnaní konfliktu v Líbyi. Oznámila to tlačová služba Kremľa s odvolaním sa na Haftarov list zaslaný Putinovi.

Haftar prijal Putinovo pozvanie, témou bude urovnanie konfliktu
SITA/AP (ilu)

Drahý priateľ

"Vyjadrujem plnú podporu ruskej iniciatíve usporiadať v Moskve mierové rozhovory, ktoré prinesú Líbyi mier. Potvrdzujem, že sme ochotní prijať vaše pozvanie na návštevu Ruska na pokračovanie dialógu," uvádzalo sa v liste, z ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. Rusko je obviňované z toho, že v líbyjskej vojne podporuje práve Haftarov tábor.

Poľný maršal Haftar sa v liste poďakoval Putinovi za jeho úsilie ukončiť boje v Líbyi, ako oznámil Kremeľ. "Vladimir Putin, môj drahý priateľ!" napísal v liste ruskému lídrovi pred líbyjskou mierovou konferenciou v Nemecku, kam Putin pricestuje v nedeľu. "Vyjadrujem vám osobnú vďaku a obdiv za snahu Ruskej federácie priniesť Líbyi mier a stabilitu," doplnil Haftar. Do Moskvy pricestuje Haftar po berlínskej konferencii o riešení situácie v Líbyi, ktorá sa má konať 19. januára. "Teraz je poľný maršal (Haftar) v Aténach a potom pôjde do Berlína. Termín jeho návštevy v Moskve nie je zatiaľ známy, ale uskutoční sa po konferencii v Berlíne," dodal líbyjský diplomatický zdroj.

Rokovania zatiaľ bez úspechu

Rokovania medzi líbyjským premiérom Fájizom Sarrádžom a jeho rivalom Haftarom sa konali v Moskve aj začiatkom týždňa, ale stroskotali a nepriniesli očakávané podpísanie dohody o prímerí. Haftar odmietol podpísať navrhovanú dohodu a Moskvu opustil. Sarrádžovu vládu v líbyjskej metropole Tripolis uznáva Organizácia Spojených národov. Haftar proti nej bojuje a podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Haftar sa so svojimi oddielmi usiluje o dobytie líbyjského hlavného mesta Tripolis už od vlaňajšieho apríla. V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok