Dinosaurov nevyhubil vulkán, nová štúdia hypotézu vyvrátila

TA3 TASR
17.1.2020 10:10

Vyhynutie dinosaurov, ako aj mnohých ďalších živočíchov, spôsobil asteroid, ktorý našu planétu zasiahol pred 66 miliónmi rokov. Potvrdila to nová štúdia, ktorú vo štvrtok zverejnil americký vedecký časopis Science.

Dinosaurov nevyhubil vulkán, nová štúdia hypotézu vyvrátila
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Štúdia, z ktorej cituje agentúra DPA, vyvracia hypotézu, že za vyhynutie dinosaurov môžu vulkanické erupcie v južnej Indii. Najmenej k polovici masívnej sopečnej činnosti na území Dekanskej plošiny v Indii, ktorú sprevádzalo nasledovné uvoľňovanie plynov, došlo totiž podľa jej zistení oveľa skôr než k hromadnému vyhynutiu viacerých živočíšnych druhov.

Medzinárodný tím vedcov skúmal vrtné jadrá získané z Atlantického a Tichého oceánu so zameraním na obdobie medzi kriedou a paleogénom pred 66 miliónmi rokov. Približne 75 percent zo všetkých druhov, ktoré v tom čase žili na Zemi, vyhynulo.

Pre potreby štúdie využili vedci rekonštrukcie teplotných zmien, fosílne nálezy i modely uhlíkového cyklu. Stopy po asteroide, ktorý dopadol na Zem, je stále možné rozpoznať na mexickom polostrove Yucatán, kde sa nachádza kráter s priemerom takmer 200 kilometrov. Dopad tohto asteroidu mohol spôsobiť vlny cunami, lesné požiare, ako aj vypustenie obrovského množstva síry.

Túto hypotézu nedávno podporili aj americkí vedci, ktorí vyhodnocovali vrtné jadrá z krátera v Mexiku. Prišli pritom na to, že sopečná činnosť v oblasti Dekanskej plošiny bola síce príčinou krátkeho oteplenia, ktoré nastalo 200.000 rokov pred masovým vyhynutím živočíšnych druhov, nemala však dlhodobý vplyv na život a klímu, uviedol nemecký geológ André Bornemann z amerického výskumného tímu. Sopečná činnosť po masovom vyhynutí ale na druhej strane mohla ovplyvniť to, ako sa život na Zemi následne ďalej sformoval, podotkli autori štúdie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok