Ukrajinský premiér zložil funkciu, zverejnili jeho telefonáty

TA3 TASR
17.1.2020 09:37

Ukrajinský premiér Olexij Hončaruk podal v piatok demisiu. Stalo sa tak po tom, ako bol zverejnený obsah jeho telefonátov, v ktorých sa kriticky vyjadroval o prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom a jeho ponímaní ekonomiky.

Informovala o tom agentúra Interfax. Hončaruk vysvetlil, že príslušný list napísal v snahe "odstrániť akékoľvek pochybnosti o svojej úcte a dôvere v prezidenta." Dodal, že ho doručil prezidentovi, ktorý ho môže predložiť parlamentu.

Hončarukovo rozhodnutie súvisí so škandálom okolo jeho odpočúvania: na internetovej službe YouTube sa totiž v stredu objavil kanál s názvom "Ako oklamať prezidenta" a v ňom dve zvukové nahrávky, v ktorých hlas podobný Hončarukovmu žiada iné osoby - vysokopostavených štátnych funkcionárov -, aby mu pomohli vysvetliť Zelenskému, prečo národná mena hrivna posilňuje a ako to môže ovplyvniť štátny rozpočet. "Hončaruk" v nahrávke údajne pripúšťa aj to, že on sám je v ekonomike laikom, a konštatuje, že prezident má "veľmi primitívne chápanie ekonomických procesov".

Tlačová služba kancelárie ukrajinského prezidenta podľa agentúry Interfax potvrdila, že Zelenskyj dostal Hončarukov list so žiadosťou o uvoľnenie z funkcie, zváži ju a oznámi verejnosti svoje rozhodnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok