Turistov za poškodenie Chrámu Slnka deportovali, jeden čelí súdu

TA3 TASR
17.1.2020 07:33

Peruánske úrady deportovali vo štvrtok do Bolívie piatich turistov obvinených z poškodzovania Chrámu Slnka v tzv. Stratenom meste Inkov - Machu Picchu a na 15 rokov im zakázali vstup do Peru. S odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej polície a imigračného úradu o tom informovala agentúra AFP.

Hrozí mu trest odňatia slobody na štyri roky

Úrady informovali, že skupine turistov - dvom Brazílčanom, Argentínčanovi, Čiľanovi a Francúzske - bol udelený maximálny možný trest, a to "vyhostenie a zákaz vstupu na dobu 15 rokov". Päticu turistov - dve ženy a troch mužov vo veku 20 až 32 rokov - deportovali do bolívijského mesta Desaguadero ležiaceho pri pobreží jazera Titicaca, vyhľadávanej turistickej destinácie.

Šiestemu z tejto skupiny turistov, 28-ročnému Argentínčanovi Nahuelovi Gómezovi, zakázali Peru opustiť po tom, ako sa údajne priznal k tomu, že sa pokúsil vybrať z múru Chrámu Slnka kameň, ktorý mu však spadol a spôsobil praskliny na dlažbe tohto inkského chrámu. Mladého muža momentálne čaká v Peru súdny proces, pričom za poškodzovanie kultúrneho dedičstva mu podľa miestnych zákonov hrozí trest odňatia slobody v dĺžke štyroch rokov. Počas čakania na proces sa zároveň každých desať dní musí hlásiť na stanovenom súde.

Šestica turistov zavítala do známej archeologickej lokality minulú sobotu a strávila tam noc, čo je však prísne zakázané. V objekte ich v nedeľu našli strážnici, ktorí ich odovzdali polícii. Polícia ich zatkla pre poškodzovanie Chrámu Slnka, pyramídy na vrchole chrámového komplexu, v areáli sa totiž našli ľudské výkaly.

Je na zozname svetového dedičstva

Machu Picchu, čo v preklade z kečuánskeho jazyka znamená Starý vrch, sú ruiny predkolumbovského inkského kultového mesta v peruánskych Andách. Nachádza sa v horskom sedle 400 metrov nad riekou Urubamba v nadmorskej výške 2430 m n.m. a asi 80 kilometrov severozápadne od mesta Cuzco.

Predpokladá sa, že Machu Picchu dal postaviť Pachacútec Yupanqui okolo roku 1430. Mesto bolo neskôr opustené úplne schátralo a upadlo do zabudnutia. Ruiny objavil 24. júla 1911 americký archeológ z Yaleovej univerzity Hiram Bingham. Od roku 1983 je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Návštevy niektorých časti Chrámu Slnka sú zakázané z dôvodu stavu ochrany budovy.

V súčasnosti patrí Machu Picchu medzi najnavštevovanejšie miesta v Peru. Ročne Machu Picchu navštívi vyše 5 miliónov ľudí. Pre veľký počet turistov sa krajina snaží počet návštev obmedzovať vysokými cenami vstupného.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok