Miliardár chcel vyviezť a predať vzácny obraz Picassa. Odsúdili ho

TA3 TASR
17.1.2020 00:24

Španielskeho miliardára a zberateľa umenia Jaimeho Botína, ktorý sa pokúsil z krajiny bez povolenia vyviezť jeden z Picassových obrazov, vo štvrtok odsúdili na 18-mesačný trest odňatia slobody a pokutu vo výške 52,4 milióna eur.

Miliardár chcel vyviezť a predať vzácny obraz Picassa. Odsúdili ho
SITA/AP (ilustračné foto)

Botín sa pokúsil z krajiny vyviezť obraz španielskeho maliara Pabla Picassa s názvom Hlava mladej ženy. Súd v Madride maľbu skonfiškoval a odovzdal ju štátnym úradom. Botínovi však povolil odvolať sa na súd vyššej inštancie. Španielske ministerstvo kultúry vyvezenie obrazu zakázalo, pretože ide o jedinečné dielo s mimoriadnou historickou hodnotou, uvádza na svojej webovej stránke denník El País.

Miliardár podľa súdu obraz plánoval predať na dražbe aukčného domu Christie's v Londýne. Pravdepodobnosť, že Botín pôjde do väzenia, je malá, pretože tresty odňatia slobody v dĺžke do dvoch rokov pre ľudí, ktorí nemajú záznam v registri trestov, sú v Španielsku takmer vždy podmienečné. Prokuratúra pre miliardára žiadala štvorročný trest odňatia slobody.

Hlavu mladej ženy Picasso namaľoval v roku 1906 a jej hodnota je viac ako 26 miliónov eur. Francúzske colné úrady maľbu zaistili na palube lode pri pobreží neďaleko ostrova Korzika v roku 2015. Úrady konali na základe upozornenia, že maľbu sa chystajú previezť do Švajčiarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok