Le Penová sa nevzdáva. Chce sa uchádzať o prezidentský úrad

TA3 TASR
16.1.2020 21:34

Marine Le Penová, predsedníčka francúzskej ultrapravicovej strany Národné zhromaždenie, vo štvrtok oznámila, že v roku 2022 bude opäť kandidovať za prezidentku.

Le Penová sa nevzdáva. Chce sa uchádzať o prezidentský úrad
SITA/AP

"Rozhodla som sa," povedala Le Penová v prejave na podujatí v meste Nanterre. Ďalej uviedla, že navrhuje "ambicióznu alternatívu, ktorá krajinu opäť postaví na nohy" a zjednotí národ. Le Penová poznamenala, že jej kandidatúru musí schváliť zjazd RN, ktorý sa bude konať v roku 2021. Jordan Bardella, ktorý sa stáva čoraz obľúbenejším politikom v radoch RN a zároveň pôsobí ako poslanec Európskeho parlamentu, vo vysielaní televíznej stanice BFM uviedol, že Le Penovej kandidatúra by nemala predstavovať problém.

Pred marcovými komunálnymi voľbami sa Le Penová snaží na svoju stranu získať voličov stredopravicového spektra a dokonca aj z krajnej ľavice. Le Penová sa v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2017 dostala spolu s Emmanuelom Macronom do druhého kola, získala však iba 34 percent hlasov. Macron sa v súčasnosti nachádza v jednom z najťažších období svojej vlády — okrem hnutia žltých viest, ktoré bojuje za sociálnu a ekonomickú spravodlivosť, čelí aj protestom pre plánovanú reformu dôchodkového systému, ktoré trvajú už 43 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok