Krajiny obetí zostreleného boeingu majú na Irán dve požiadavky

TA3 SITA
16.1.2020 19:26

Štáty, ktoré prišli o svojich občanov, keď Irán zostrelil ukrajinské dopravné lietadlo, požadujú od Teheránu, aby prijal "úplnú zodpovednosť" a vyplatil odškodné rodinám obetí. V spoločnom vyhlásení to uviedli ministri zahraničných vecí Kanady, Spojeného kráľovstva, Afganistanu, Švédska a Ukrajiny, ktorí v tejto súvislosti rokovali v Londýne.

Ministri prišli do Londýna diskutovať v úsilí o "uzavretie, zodpovednosť, transparentnosť a spravodlivosť" pre obete, vyjadril sa šéf kanadskej diplomacie Francois-Philippe Champagne. Irán podľa neho prijal zodpovednosť za zostrelenie lietadla, ale len úplné vyšetrovanie ukáže na "presnú príčinu" a toho, kto je za to zodpovedný.

Ukrajinské lietadlo so 176 ľuďmi na palube zostrelili minulú stredu krátko po štarte z teheránskeho letiska. Medzi obeťami bolo 57 občanov Kanady, 11 Ukrajincov, 17 ľudí zo Švédska, štyria Afganci, štyria Briti a tiež Iránci. Irán pôvodne tvrdil, že technická chyba spôsobila haváriu lietadla, neskôr však priznal, že ho omylom zostrelili jeho Revolučné gardy. Nešťastie sa stalo v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA. Britský premiér Boris Johnson vyzval na "komplexné, transparentné a nezávislé medzinárodné vyšetrovanie" havárie.

Kanada, ktorá nemá v Iráne veľvyslanectvo, zase požiadala o oficiálny status v rámci vyšetrovania. Kanadský minister dopravy Marc Garneau v stredu uviedol, že v Iráne sú v rámci medzinárodného tímu dvaja kanadskí vyšetrovatelia a dobre sa im spolupracuje, on však chce ich účasť na vyšetrovaní sformalizovať. Ako tiež povedal, letové záznamníky sú v iránskych rukách, ale ďalší dvaja vyšetrovatelia z Kanady sú pripravení ísť kedykoľvek a kamkoľvek, kde ich preskúmavajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok