Rusko má nového premiéra, Duma vybrala Putinovho kandidáta

TA3 TASR
16.1.2020 13:42

Ruská Štátna duma schválila návrh prezidenta Vladimira Putina, aby sa predsedom vlády stal Michail Mišustin. Ako spresnila agentúra Interfax, Putinov návrh podporilo 383 poslancov dolnej komory ruského parlamentu, proti nehlasoval nikto a 41 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Chce napraviť vzťahy s podnikateľmi

Mišustin sa stretol s poslancami jednotlivých parlamentných klubov a následne vystúpil aj na plenárnej schôdzi, pričom prezentoval úlohy a plány svojej vlády a odpovedal na otázky poslancov. Za jednu z priorít svojej vlády označil Mišustin "opätovné získanie si stratenej dôvery medzi vládou a podnikateľmi", zintenzívnenie práce na projektoch celoštátneho významu, zlepšenie investičného prostredia a vybudovanie jasného systému interakcie s regiónmi.

V prejave k poslancom Štátnej dumy, ktorý predchádzal hlasovaniu, Mišustin vyslovil presvedčenie, že v nasledujúcich dvoch rokoch musí krajina vytvoriť systém cielenej sociálnej pomoci tým, ktorí to potrebujú, pretože teraz sa dávky rozdeľujú automaticky a dochádza k neoprávneným platbám. Sociálnej sfére bola venovaná aj pomerne veľká časť prejavu, s ktorým v stredu pred poslancami Federálneho zhromaždenia vystúpil ruský prezident Vladimir Putin.

Navrhol zaviesť mesačné dávky na deti vo veku od troch do siedmich rokov zo sociálne slabých rodín, poskytovanie bezplatného teplého jedla všetkým deťom na prvom stupni základných škôl a zvýšenie počtu štátom financovaných miest na regionálnych univerzitách. Navrhol tiež vyplácať materskú už za prvé dieťa, zvýšiť jeho sumu a predĺžiť tento program pomoci do konca roku 2026.

Putin navrhol zmeny v ústave

Mišustin bol do svojej nominácie na post predsedu ruskej vlády šéfom Federálnej daňovej služby Ruskej federácie. Mišustin v premiérskej funkcii vystrieda Dmitrija Medvedeva, ktorý bol predsedom vlády od roku 2012 a v rokoch 2008 - 2012 bol prezidentom Ruskej federácie.

Medvedev podal demisiu krátko po tom, ako Putin predniesol svoj výročný prejav a navrhol v ňom zmeny v ústave, ktoré majú viesť k posilneniu právomocí premiéra a členov vlády. Medvedev uviedol, že navrhované zmeny by zásadne zmenili deľbu moci v Rusku, a preto "vláda vo svojej súčasnej podobe odstupuje".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok