Návrh impeachmentu posúdi Senát. Trump to označil za podvod

TA3 TASR
15.1.2020 22:23

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu v stredu pomerom hlasov 228:193 schválila zaslanie návrhu obžaloby prezidenta Donalda Trumpa do Senátu.

Na čele tímu bude Schiff

Snemovňa takisto schválila zloženie sedemčlenného tímu demokratických zástupcov, ktorý bude hájiť jej záujmy v procese obžaloby prezidenta Donalda Trumpa v Senáte. Členovia tímu ešte v stredu doručia text obžaloby do sídla Senátu.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová už skôr v stredu oznámila, že na čele tímu demokratických zástupcov v procese s prezidentom Trumpom v Senáte bude predseda jej výboru pre tajné služby Adam Schiff. Okrem Schiffa je medzi nimi aj šéf právneho výboru snemovne Jerrold Nadler.

Samotný proces s Trumpom na pôde Senátu na základe ústavnej žaloby (impeachmentu) by sa mohol začať na budúci utorok 21. januára. "Dnes sme sa tu zišli, aby sme prekročili veľmi dôležitý prah v amerických dejinách,"povedala Pelosiová pred hlasovaním. "Prezident porušil svoju prísahu, oslabil našu národnú bezpečnosť a ohrozil integritu našich volieb."

Väčšinu majú demokrati

Trump návrh obžaloby v stredu na Twitteri označil za "ďalší podvod" zo strany demokratov. Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú väčšinu demokrati, 18. decembra rozhodla o podaní ústavnej žaloby na prezidenta Trumpa vo veci zneužitia právomocí a marenia vyšetrovania vedeného Kongresom. Vyšetrovanie viedol Schiff.

Podanie žaloby súvisí s obvineniami, že Trump zastavil americkú vojenskú pomoc Ukrajine, aby ju donútil spustiť vyšetrovanie proti jeho možnému rivalovi v budúcoročných prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi a jeho synovi Hunterovi. Prezidenta môže uznať za vinného a odvolať z úradu len Senát, kde však majú väčšinu kresiel (53 zo 100) republikáni, ktorí impeachment prezidenta svorne odmietajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok