Kočner žiadal pomoc od Mamojku a Kováčika, vypovedal Tóth

TA3 SITA TASR
15.1.2020 16:31

Vraždu novinára Jána Kuciaka vníma bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth ako zradu zo strany obžalovaného Mariana Kočnera.

Tóth: Za vraždou je Kočner

Ako ďalej uviedol pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, po vražde investigatívneho novinára si začal uvedomovať, že projekt Na pranieri, v rámci ktorého ho Marian Kočner poveril organizovaním sledovania novinárov, bol len nepodareným krycím manévrom pri príprave zločinu.

O tom, že za vraždou Kuciaka stojí práve Kočner, sa Tóth podľa vlastných slov presvedčil po zadržaní Aleny Zsuzsovej. S ňou komunikoval na pokyn Kočnera po tom, čo vzali podnikateľa do väzby v kauze zmenky. „Keď sa dohodneme, že budeme pašovať kone, nebudeme strieľať colníka," povedal Tóth s tým, že ľudský život je pre neho posvätný. Spolu s povinnosťou ohlásiť trestnú činnosť ho to podľa vlastných slov viedlo k tomu, aby vo veci začal na jeseň 2018 vypovedať a odovzdal polícii aj mobilné telefóny obžalovaného.

Tóth tiež vo svojej výpovedi uviedol, že Kočnera pozná od roku 1995, aj keď v rokoch 2000 až 2015 sa stretávali skôr sporadicky. Od roku 2016 boli v kontakte pravidelnejšie, pričom okrem projektu Na pranieri s ním obžalovaný konzultoval aj plán založiť politickú stranu. Kočner mu v tejto súvislosti hovoril, že v prípade úspechu pripravovanej strany Cieľ vo voľbách, by chcel nominovať svojho kandidáta na post generálneho prokurátora.

Uvažoval nad sledovaním Čižnára

Súhlas prípadných koaličných partnerov si mal zabezpečiť rôznymi kompromitujúcimi materiálmi, ktoré na nich zbierala „Maďarka". Podľa Tótha išlo v tomto prípade o Zsuzsovú. Tóth tiež spomínal, že Kočner ešte po vražde Jána Kuciaka uvažoval nad sledovaním generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Sledovanie novinárov bolo už v tej dobe pozastavené. Tóthovi a členom sledovacieho tímu sa však táto úloha zdala veľmi riskantná. Kočnera presvedčili, že Čižnár má zdravotné problémy a nechodí do práce, preto ho nie je možné sledovať.

Podľa Tótha má Kočner komplexnú štruktúrovanú povahu a vie presadzovať svoje záujmy „ostrými lakťami". „Keď mu niekto skríži plány, je veľmi pomstychtivý," povedal Tóth. Napriek tomu nepredpokladal, že by bol Kočner schopný vraždiť.

O pomoc žiadal cez motáky

Kočner v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a sudcu Ústavného súdu Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez tzv. motáky, v ktorých odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica, uviedol na pojednávaní Tóth. V jednom z odkazov od Kočnera z väzby bolo, aby Fico požiadal Mamojku o prijatie krokov, ktoré by viedli k jeho prepusteniu. Za Mamojkom mal ísť nakoniec osobne Tóth aj sám v lete 2018. Mal mu odniesť kópiu podania na Ústavný súd.

"Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian K., že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo," priblížil. Tóth nedokázal povedať, či v obálke, ktorú dal Mamojkovi, boli aj peniaze. Tvrdí, že ho Kočner považoval za svojho priateľa.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

Kočner chcel tiež podľa Tótha vedieť, či by cez špeciálneho prokurátora Kováčika zistil, aké sú vyhliadky jeho prepustenia z väzby. Rovnako, či by nemohol intervenovať u prokurátora Jána Šantu, ktorý rieši kauzu tzv. televíznych zmeniek. Dodal, že od Kováčika prišla cez podnikateľa Norberta Bödöra záporná odpoveď s tým, že Šanta by okamžite zvolal tlačovú konferenciu.

Tóth na súde povedal, že nemá najmenšie pochybnosti o tom, že Kočner a ďalšia obžalovaná Zsuzsová spoločne zosnovali Kuciakovu vraždu. Je však presvedčený o tom, že Bödör s vraždou nič nemal. Zároveň vypovedal, že po vražde Kuciaka chcel nechať Bödör sledovať politikov vrátane politikov Smeru-SD, ktorí neboli v "tvrdom jadre"strany. Exsiskár tvrdí, že politikov si mal podnikateľ aj nahrávať v nejakých priestoroch. Kočner chcel podľa jeho výpovede zase nechať sledovať po vražde aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Tóth tvrdí, že obe žiadosti odmietol.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a tiež Mariana Kočnera. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

Sudca Ústavného súdu Mojmír Mamojka stretnutie s Petrom Tóthom poprel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok