Putin sa v tradičnom prejave vyslovil za viacero zmien v ústave

TA3 TASR
15.1.2020 12:22

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom výročnom prejave k poslancom Federálneho zhromaždenia vyhlásil, že nevidí dôvod na prijatie novej ústavy Ruskej federácie, ale vyslovil sa za viaceré významné zmeny v základnom zákone. Navrhol tiež, aby sa v Rusku potom konalo referendum o zmene a doplnkoch ruskej ústavy s cieľom zvýšiť právomoci parlamentu pri zachovaní silného prezidentského systému.

Navrhol zmeny v prezidentskej kandidatúre

Zdôraznil, že "Rusko by malo zostať silnou prezidentskou republikou," ale vyslovil sa aj za posilnenie právomocí ďalších vetiev moci a ich tesnejšiu spoluprácu.

Otázku dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období prezidenta Ruskej federácie, ktoré teraz stanovuje ústava, Putin nepovažuje za principiálnu, ale súhlasí s tým, že prezident Ruskej federácie by nemal zastávať funkciu hlavy štátu viac než dve funkčné obdobia. Navrhol zakotviť v ústave, že kandidát na prezidenta musí v Rusku žiť namiesto súčasných 10 rokov najmenej 25 rokov.

Medzi svojimi návrhmi na zmenu ústavy Putin uviedol klauzulu, že ruská ústava je nad inými právnymi normami a že medzinárodné zákony sa môžu uplatňovať len vtedy, ak neprotirečia ruskej ústave. Putin navrhuje, aby gubernátori, senátori a poslanci Štátnej dumy, premiéri, podpredsedovia vlády a ministri nesmeli mať cudzie občianstvo, povolenie na pobyt alebo iný dokument umožňujúci trvalý pobyt v inej krajine.

Navrhol tiež, aby ústava zaručovala, že minimálna mzda nemôže byť nižšia než životné minimum a že dôchodky budú pravidelne valorizované.

Bezplatný internet i zvýšené platy

Na úvod svojho prejavu sa Putin venoval demografickým problémom Ruska, pričom upozornil, že demografickú budúcnosť krajiny ohrozujú nízke príjmy časti obyvateľstva. Vyslovil sa preto za podporu rodín a sociálnej sféry. Veľkú časť prejavu venoval školstvu a vzdelávaniu, avizoval zvýšenie miezd učiteľov i lekárov, vyslovil sa za bezplatné obedy pre školákov na prvom stupni základných škôl i podporu rodín s malými deťmi. Hovoril aj o problémoch v zdravotníctve, dostupnosti zdravotnej starostlivosti a liekov i kontrole ich kvality.

Pokiaľ ide o podnikateľský sektor, Putin pripomenul zodpovednosť podnikateľov v sociálnej a ekologickej sfére. Zdôraznil nutnosť monitorovania kvality vzduchu, vody a pôdy, ako aj zníženia objemu odpadov, a navrhol vytvoriť systém ekologického monitoringu.

Uviedol, že Rusko chce podporiť celosvetové projekty na ochranu životného prostredia a klímy a angažovať sa v tejto sfére aj vo výskume. Ruský prezident sa vyslovil i za bezplatný a široko dostupný internet. Podľa jeho názoru by to bola "konkurenčná výhoda pre Rusko".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok