Svedok mnohé potvrdil, uviedol Lipšic. Ukázali aj jeden z dôkazov

TA3 TASR
14.1.2020 20:29

Spochybňovanie svedkov je bežnou úlohou obhajoby, zhodnotil prokurátor po druhom dni hlavného pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vypovedal počas neho Zoltán Andruskó.

Fotografie zo sledovania spoznal

"Nikto nie je schopný po takej dobe zopakovať svoju výpoveď od slova do slova rovnako," reagoval prokurátor na poznámky obhajoby o rozporoch v jeho výpovediach. Advokát poškodených Daniel Lipšic po utorkovom pojednávaní skonštatoval, že to bol "dobrý deň". Svedok Andruskó podľa neho vypovedal v plnom rozsahu napriek zvýšenému trestu a v súlade s predchádzajúcimi výpoveďami. "V podstatných veciach všetko kľúčové potvrdil," uviedol.

Za najdôležitejšie v Andruskóovej výpovedi považuje to, že poznal fotografie zo sledovania Jána Kuciaka, ktoré mu mala ukazovať obžalovaná Alena Zsuzsová. Pripomenul, že boli zaistené pri domovej prehliadke Mariana Kočnera, ktorý si mal vraždu objednať. "Je to veľmi dôležitý nepriamy dôkaz, ktorý spája objednávku vraždy Jána Kuciaka s Marianom K.," zdôraznil. Poznamenal tiež, že Andruskó nemal žiadny motív inkriminovať Mariana Kočnera, iba Alenu Zsuzsovú.

Výsluch ukázal nezrovnalosti, tvrdí Para

Marek Para, právny zástupca obžalovaného Mariana Kočnera, považuje za predčasné hodnotiť výpovede svedkov. "Som presvedčený o tom, že dnešný výsluch ukázal značné nezrovnalosti a rozpory v jeho tvrdeniach, formálne je svedok, materiálne obvinený," vyhlásil. Poukázal tiež na nezákonné výhody, ktoré má Andruskó ako svedok, ale aj krivé obvinenia voči jeho klientovi.

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu Zoltán Andruskó v utorok potvrdil, že fotografie zo sledovania novinára Jána Kuciaka, ktoré ukázal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, sú rovnaké, ako videl od obžalovanej Aleny Zsuzsovej. Podľa Lipšica ide o fotky z USB kľúča, ktorý sa našiel u Mariana Kočnera. Senát odročil hlavné pojednávanie do stredy. Andruskó vo výpovedi rozprával aj o vzťahoch Mariana Kočnera s politikmi.

Zoltán Andruskó bol na konci roka 2019 odsúdený na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok