Predsa len je vinná. Najvyšší súd rozhodol o kvetinárke Eve

TA3 TASR SITA
14.1.2020 12:40

Kvetinárka Eva Zámečníková je vinná z prípravy úkladnej vraždy svojho manžela. Odvolací senát najvyššieho súdu v utorok síce zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, zmenil však len právnu kvalifikáciu skutku. Zámečníkovej vymeral, rovnako ako ŠTS, osemročný trest odňatia slobody so stredným stupňom stráženia. Voči rozhodnutiu už nie je možné podať opravný prostriedok.

Predsa len je vinná. Najvyšší súd rozhodol o kvetinárke Eve
SITA

Nechcela „živiť darmožráča“

Podľa obžaloby si Zámečníková vraždu objednala v januári 2014 a zaplatiť za ňu chcela 50-tisíc eur. Vykonávateľ sa však obrátil na políciu a stal sa korunným svedkom. Zámečníková mala podľa svedka na vraždu zabezpečiť krátku zbraň, no keďže sa jej nepodarilo zohnať strelivo, vraždu odložili o týždeň. Neskôr mu povedala, že zbraň je nefunkčná a manžela má zaškrtiť. Korunnému svedkovi ukázala priestory rodinného domu a podľa obžaloby pripravila plastové zaťahovacie pásky a gumové švihadlo, ktorým mal vraždiť. Dňom vraždy mal byť 24. január 2014. Manžela potom plánovala po dvoch rokoch vyhlásiť za nezvestného a tak získať zvyšok ich spoločného domu.

Dôvodom, prečo sa chcela zbaviť manžela, je podľa korunného svedka aj to, že nechcela „živiť darmožráča“. Polícia na to, aby získala dostatok dôkazov voči obžalovanej, spolu s korunným svedkom zinscenovala v dome podnikateľky a jej vtedajšieho manžela v obci Chocholná Velčice jeho vraždu.

Ospravedlnila sa pre zdravotné dôvody

"Senát NS SR na podklade odvolania obžalovanej zrušil rozsudok ŠTS a sám rozhodol tak, že obžalovanú uznal za vinnú z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy," povedala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Dodala, že NS SR podnikne všetky kroky potrebné na dodanie obžalovanej do výkonu trestu odňatia slobody.

Senát pojednával v neprítomnosti obžalovanej, ktorá sa ospravedlnila pre zdravotné dôvody a požiadala o pokračovanie pojednávania v jej neprítomnosti. NS SR sa napokon stotožnil s námietkou obžalovanej a z právnej kvalifikácie sa jeho rozhodnutím vypustila časť, ktorá hovorí o príprave vraždy formou účastníctva.
Predseda senátu nepovažuje prípadné finančné obohatenie sa podnikateľky po smrti manžela za zanedbateľné vzhľadom na jej majetkové pomery, ako namietala v odvolaní. Finančný motív preto podľa súdu vylúčený nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok