Hneď vedel, kto je za vraždou. Vypovedal aj Kuciakov otec

TA3 TASR SITA
14.1.2020 12:13

Po výpovedi Zlatice Kušnírovej dostal pred súdom slovo aj otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka, Jozef Kuciak. Povedal, že o vražde sa dozvedel v Trnave, keď prišiel na políciu.

Sľúbil, že bude hľadať špinu

Otca zavraždeného Jána Kuciaka Jozefa napadlo hneď po vražde jeho syna, že za tým stojí obžalovaný Marian Kočner. „Hovoril som si, že sa u nás niečo také stať nemôže, máme funkčné súdy, funkčnú prokuratúru...opak bol pravdou,“ uviedol na margo vraždy novinára Kuciakov otec. To, že si vraždu tohto typu na Slovensku nikto nedovolí, si podľa neho myslel aj jeho syn. Vo svojej výpovedi rozprával aj o vyhrážkach Kočnera na Kuciakovu osobu, ktoré už boli medializované.

Syn rodine podľa Jozefa st. na jeseň púšťal nahrávku telefonátu s Kočnerom, v ktorej mu obžalovaný avizoval, že bude na jeho rodinných príslušníkov „hľadať špinu“. Trestné oznámenie v tejto veci podľa otca zavraždeného podal Ján na základe rád svojich kolegov, pretože sám v tom nevidel význam. „Aj to sa potvrdilo,“ uviedol Jozef Kuciak st., mysliac tým najmä na skutočnosť, že oznámenie bolo zakrátko odmietnuté.

Jozef Kuciak st. hodnotí svoj vzťah so synom ako veľmi dobrý, aj keď niekedy mávali „priateľské hádky“, keďže on sa cítil byť sociálnym demokratom, a preto podporoval stranu Smer-SD. Synove články však čítal. „Povedal mi, že to má všetko overené a čerpá len z verejne dostupných zdrojov,“ zdôraznil Jozef st. s tým, že Ján bol pokojný a nekonfliktný človek.

Vypovedali i matka a brat

To, že rodina mala od začiatku podozrenie, že za vraždou môže byť Marian Kočner, potvrdil aj brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak ml. Väčšina článkov jeho brata bola totiž venovaná kauzám obžalovaného. Po vyhrážkach z Kočnerovej strany sa podľa vlastných slov o brata bál. „Že niekto taký, kto je na mafiánskych zoznamoch, sa zaujíma o brata, to je niečo hrozné,“ konštatoval a dodal, že Ján, paradoxne, rodinu upokojoval. „Keby sa však nebál, asi by nepodával trestné oznámenie,“ dodal Jozef ml.

Slovám Jany Kuciakovej nebolo pred súdom pre jej rečovú vadu vôbec rozumieť. Po zložení svedeckej prísahy sa predsedníčka senátu spýtala prokurátora a obhajcov, či súhlasia s upustením od výsluchu. Obe strany súhlasili. Čítala sa tak jej výpoveď z prípravného konania. V nej uviedla, že radila synovi, nech nepíše o nebezpečných témach. Ten jej mal odpovedať, že to robí, aby sa na Slovensku žilo lepšie.

Pomsta za články

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Alena Zsuzsová tvrdí, že neexistuje priamy dôkaz o tom, že si mal Marian Kočner vraždu novinára objednať u nej. Vinu odmieta. Celé trestné konanie má podľa jej obhajkyne spoločného menovateľa v podobe "mediálnej a štvavej kampane". Na nevine trvajú aj samotný Kočner a Tomáš Szabó. Miroslav Marček sa, rovnako ako v prípravnom konaní, k vražde priznal.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok