Zaklopal som, otvoril mi Kuciak. Marček popísal, ako vraždil

TA3 TASR
13.1.2020 13:45

Vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Miroslav Marček vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. K vražde sa priznal aj pred súdom. Vo svojej svedeckej výpovedi uviedol presný opis skutku.

Vbehla do kuchyne, išiel som za ňou

"Zaklopal som na dvere, otvoril mi pán Kuciak. Jeho som zasiahol do hrude. Ona (Martina Kušnírová) vbehla do kuchyne, ja som išiel za ňou a tam som trafil aj ju. Videl som miesto zásahu. Viem, že bola hneď mŕtva. Pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch," uviedol Marček vo svojej výpovedi. 

"Pán Andruskó dosť tlačil na to, aby sme to vykonali," uviedol ako odpoveď na otázku, prečo zavraždili aj Kušnírovú, keď videl, že je doma. Vraždu chceli pôvodne vykonať už 19. februára, avšak vtedy sa u Jána Kuciaka nachádzali taktiež viaceré osoby. Počas vykonávania dvojnásobnej vraždy sa po zastrelení Kušnírovej mala zaseknúť Marčekovi zbraň. Následne dvakrát obtiahol uzáver, vďaka čomu vypadli zo zbrane dve plné nábojnice. Krátko po medializácii vraždy sa objavili informácie, že mal byť zanechaný na mieste činu odkaz v podobe dvoch nábojníc.

Za vraždu Kuciaka mali inkasovať spolu s jeho bratancom Tomášom Szabóom 35.000 až 40.000 eur, presnú sumu si nepamätá. Objednávku mal zadať Zoltán Andruskó Tomášovi Szabóovi.

S únosom to už nešlo

Pôvodne mali novinára uniesť, avšak Szabó podľa Marčeka uviedol, že to nie je možné. "Povedal mu, že v dnešnej dobe sa to už nedá," uviedol Marček na margo možného únosu. Marčekovi mal Andruskó ukázať aj viaceré fotografie Kuciaka. Vo svojej výpovedi ďalej uviedol, že Kočnera pozná len z médií. Jeho výsluch viedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.


Na skutok im mal odovzdať Andruskó na žiadosť Tomáša Szabóa dva mobilné telefóny. Tie mali slúžiť iba na signál po vražde, ktorým bolo prezvonenie. To sa podľa Marčeka aj stalo. Svoj telefón po skutku zničil, Szabó si ho podľa neho nechal.

Pôvodne mali zabiť prokurátora Žilinku

Pôvodná objednávka bola podľa Marčeka na vraždu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku. Ten dozoruje kauzu Technopol Servis, ako aj kauzu Donovaly.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z dôvodu pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok