Štefečeková obhájila striebro, prišla o svetové rekordy

SITA TA3
4.8.2012 16:48

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Štefečeková vybojovala na Hrách XXX. olympiády v Londýne striebro v trapu žien a obhájila svoje pekinské umiestnenie.

Štefečeková obhájila striebro, prišla o svetové rekordy
SITA

Nitrianska rodáčka obsadila v sobotňajšej súťaži 2. miesto celkovým výkonom 93 terčov, pričom o zisku cenného kovu rozhodla ako pred týždňom jej reprezentačná kolegyňa Danka Barteková v skeete (skončila tretia) až v dodatočnom k.o. rozstrele. Vďaka Štefečekovej má Slovensko po sobote na konte už štyri pódiové umiestnenia (0 - 1 - 3), po troch bronzových radostiach prišiel o niečo cennejší - strieborný úspech. Doterajšie londýnske medaily si rovnakým dielom podelili slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome a streľbe.

"Išla som na preteky s obavami, čo spraví hlava, lebo očakávania boli od seba i okolia veľké. Psychicky som vydržala dôležitú prvú položku, druhá bola super. Hovorila som si, že čím viac si nadbehnem v prvých dvoch položkách, tým to bude v záverečnej jednoduchšie. Tá vyšla tiež super. Vždy, keď sa postúpi do finále, si hovorím, že som preteky zvládla. Boj o medaily som začala dobre. Potom som spravila tri chyby, kde zapracovala hlava. Rozmýšľala som o tom, koľko terčov potrebujem a ako mi to pôjde. Som rada, že to napokon dobre dopadlo. Bolo to jedno z lepších a stabilnejších finále. Teraz bolo náročnejšie získať striebro ako pred štyrmi rokmi. V Pekingu odo mňa nikto nič nečakal. V Londýne som cítila tlak od ostatných i od seba. Navyše, mala som tu svojich najbližších a nechcela som 'streliť' nejaký zlý výsledok," povedala šťastná dvojnásobná strieborná olympijská vicešampiónka Zuzana Štefečeková.

Členke SŠŠR MV SR Štefečekovej patrila po kvalifikácii 2. priečka výkonom 73 terčov (24-25-24) a dvojbodovým odstupom za líderkou Jessicou Rossiovou z Talianska. Tá trafila všetkých 75 terčov a utvorila nový svetový rekord. Spoludržiteľkou predchádzajúceho maxima (74) bola aj 28-ročná Slovenka.

Štefečeková zaváhala v prvej položke jediný raz a priebežne bola siedma s jednobodovým mankom na vedúce kvarteto. V druhej sérii 25 terčov mala stopercentnú úspešnosť, čo ju posunulo na 3. miesto za dvojicu Jessica Rossiová - Delphine Reauová-Racinetová, ktorá dovtedy trafila všetky "asfaltové holuby". V tretej položke sa Štefečeková dopustila tiež len jednej chyby, vďaka čomu postúpila ešte o jednu pozíciu vyššie. Pred Austrálčankou Suzanne Baloghovou a Francúzkou Reauovou mala pred finále za účasti šestice najlepších náskok jedného bodu. Fínska obhajkyňa zlata z Pekingu Satu Mäkeläová-Nummelová nepostúpila do finále, keď neuspela v rozstrele a skončila so 70 terčmi siedma.

Vo finálovej časti sa Štefečeková nepretržite držala na stupni víťazov, aj keď prišli jej tri chyby v sérii (7. - 9. výstrel) a potom ďalšie zaváhanie na 15. terči. V najťažšej situácii sa ocitla po 22. terči, keď sa po svojom neúspešnom pokuse "delila" o 3. priečku s Alessandrou Perilliovou zo San Marína. Obe zaostávali za Reauovou-Racinetovou o jeden terč. Francúzka však tlak neuniesla, osudným jej bol 24. terč. Pri zhodnom celkovom výkone spomenutej trojice - 93 terčov musel o držiteľkách striebornej a bronzovej medaily rozhodnúť rozstrel. V ňom ako prvá zaváhala Perilliová, čo ju odsunulo na konečné 4. miesto. Štefečeková strieľala bezchybne, Reauová-Racinetová nezvládla tretiu rozstrelovú sériu, a tak na konto Slovenska pribudol kov striebornej hodnoty.

Zverenka trénera Branislava Slamku si po vystúpeniach v seriáli Svetového pohára (8. v Tuscone, 4. v Londýne a 6. v Lonate) a ME (21. v Larnake) vybojovala prvé tohtoročné pódiové umiestnenie, na ktoré premenila svoju tretiu účasť vo finále na významnej medzinárodnej súťaži v roku 2012. Štefečeková si celkovo vybojovala zatiaľ dvadsaťjeden individuálnych cenných kovov z vrcholných podujatí, ako sú OH, MS, ME a SP (5 - 9 - 7), z toho osemnásť seniorských (5 - 9 - 5).

Nedostižnou líderkou londýnskych pretekov v trape žien bola ešte len 20-ročná Rossiová, ktorá sa stala suverénnou celkovou víťazkou v novom svetovom rekorde 99 terčov. Iba jej sedemnásty finálový výstrel minul terč, čím sa pripravila o možnosť dosiahnuť absolútne maximum. Aj tak však zlepšila svetový rekord, ktorý od roku 2006 držala práve Štefečeková (96). 

Výsledky - sobota:
trap 
ženy (konečné poradie): 1. Jessica Rossiová (Tal.) 99 bodov - fin. svet. rekord (75-svet rekord+24), 2. Zuzana Štefečeková (SR) 93 (73+20) - k.o. rozstrel 3, 3. Delphine Reauová-Racinetová (Fr.) 93 (72+21) - k.o. rozstrel 2, 4. Alessandra Perilliová (San Maríno) 93 (71+22) - k.o. rozstrel 1, 5. Fatima Galvezová (Šp.) 87 (70/k.o. rozstrel 12/+17), 6. Suzanne Baloghová (Aus.) 87 (72+15), 7. Satu Mäkeläová-Nummelová (Fín.) 70 - k.o. rozstrel 11, 8. Jelena Tkačová (Rus.) 70 - k.o. rozstrel 6


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok