Zomrel ománsky sultán, ktorý bol pri moci takmer 50 rokov

TA3 TASR
11.1.2020 08:50

Vládca Ománu Kábús bin Saíd bin Tajmúr as-Saíd, najdlhšie slúžiaci panovník moderného arabského sveta, zomrel vo veku 79 rokov. O jeho úmrtí informovala štátna tlačová agentúra ONA na svojom účte na Twitteri, ale príčinu smrti neuviedla.

Predpokladalo sa, že sultána sužoval zlý zdravotný stav. Vlani v decembri odcestoval do Belgicka, kde podstúpil liečbu. Podľa agentúry AFP mal rakovinu hrubého čreva. V krajine vyhlásili trojdňový štátny smútok.

Kábús bin Saíd bin Tajmúr as-Saíd sa narodil v roku 1940 ako jediný syn sultána Saída bin Tajmúra. Študoval na Kráľovskej vojenskej akadémii v Sandhurste neďaleko Londýna a po jej absolvovaní slúžil v rokoch 1960-64 v britskej armáde. V roku 1964 sa vrátil späť do Ománu, kde vládol od roku 1970, keď počas prevratu zosadil svojho otca. Názov krajiny zmenil z Maskat a Omán na súčasný Sultanát Omán. Bol slobodný a nezanechal dediča, jeho nástupcu určili však niekoľko hodín po smrti.

Prísahu zložil nový ománsky panovník 65-ročný Kábúsov bratranec a doterajší minister kultúry Hajsam bin Tárik. Ministrom národného dedičstva a kultúry sa stal v polovici 90. rokov. Je športovým nadšencom - začiatkom 80. rokov bol vôbec prvým šéfom ománskej futbalovej federácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok