Irán priznal chybu. Zostrelenie lietadla bolo vraj ľudským omylom

TA3 TASR
11.1.2020 07:31

Irán v sobotu priznal, že jeho armáda "neúmyselne" zostrelila ukrajinské dopravné lietadlo. Pri tragédii neďaleko Teheránu zahynulo v stredu všetkých 176 ľudí na palube. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátne médiá. Podľa Iránu nešťastie spôsobila "ľudská chyba".

Zodpovední budú stíhaní

Podľa vyhlásenia, z ktorého citovali štátne médiá, sa ukrajinské lietadlo omylom považovalo za "nepriateľský cieľ" po tom, ako zmenilo smer k "citlivému vojenskému stredisku" iránskych revolučných gárd. Podľa príslušného vyhlásenia boli v tom čase Iránci "v stave najvyššej pohotovosti". Agentúra AP pripomenula, že krajina má napäté vzťahy so Spojenými štátmi.

Teherán sa za tragédiu ospravedlnil s tým, že svoje systémy zmodernizuje, aby sa takýmto "chybám" v budúcnosti zabránilo. Uviedol tiež, že osoby zodpovedné za tragédiu budú trestne stíhané.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril "hlbokú ľútosť" nad zostrelením ukrajinského lietadla, ktoré označil za "obrovskú tragédiu a neodpustiteľnú chybu""'Ozbrojené sily' po internom vyšetrovaní dospeli k záveru, že strašnú haváriu ukrajinského lietadla a smrť 176 nevinných ľudí spôsobili rakety vypálené v dôsledku ľudskej chyby," napísal Rúhání na Twitteri. Dodal, že vyšetrovanie pokračuje s cieľom "identifikovať a stíhať túto tragédiu a neodpustiteľnú chybu".

Nehodu nikto neprežil

Lietadlo ukrajinskej leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines havarovalo v stredu krátko po štarte z letiska v Teheráne. Nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami boli dvaja Ukrajinci a deväť ukrajinských členov posádky, 82 iránskych občanov, najmenej 57 Kanaďanov, desať Švédov, štyria Afganci, traja Nemci a traja Briti. Kanadská vláda pôvodne oznámila, že pri nehode zahynulo 63 jej občanov.

Spojené štáty a Kanada tvrdili, že podľa špionážnych informácií Irán zasiahol Boeing 737-800 leteckej spoločnosti UIA raketou, zrejme omylom. Teherán toto tvrdenie niekoľko dní odmietal.

Veliteľ vzdušných síl iránskych revolučných gárd Amír Alí Hádžízáde prevzal za zostrelenie lietadla plnú zodpovednosť. "Pomyslel som si v tej chvíli (keď som sa dozvedel o páde toho lietadla), že radšej byť mŕtvy než toto," uviedol veliteľ.

"Bola to strela krátkeho doletu, ktorá explodovala vedľa lietadla. Preto mohol ten stroj ešte chvíľu pokračovať v lete," uviedol generál Hádžízáde. "Lietadlo vybuchlo až vtedy, keď dopadlo na zem," spresnil veliteľ leteckých síl revolučných gárd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok