V spise sudkyne, ktorá rozhodla pre Kočnera, našli podozrenia

TA3 TASR
10.1.2020 18:59

Sekcia dohľadu ministerstva spravodlivosti našla podozrenia v spise sudkyne Zuzany Maruniakovej, ktorá rozhodla v prospech Mariana Kočnera v spore o jednu zo zmeniek TV Markíza, a posunula ich polícii. Uviedol to šéf rezortu Gábor Gál. Šéf polície Milan Lučanský tvrdí, že si na prípadné obvinenia treba počkať, právny zástupca Markízy Daniel Lipšic nerozumie, načo sa čaká po piatich mesiacoch od začatia trestného stíhania.

Spis preverovala už Žitňanská

Spis v kauze jednej zo sporných zmeniek preverovala už predchodkyňa Gábora Gála Lucia Žitňanská. Jej kontrola však podľa Gála nič závažné nezistila. „Ja som znovu nariadil v predmetnej veci vykonať kontrolu, kde súčasné obsadenie sekcie dohľadu MS SR našlo precíznou prácou konkrétnejšie veci a podozrenia, ktorých časti sme postúpili orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol Gál.

Policajti doposiaľ obvinenie sudcom nevzniesli. Trestné stíhanie sa začalo koncom augusta 2019, keď boli viacerým bratislavským sudcom vrátane Maruniakovej odobraté mobilné telefóny pre podozrenie z korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

O Maruniakovej si mal písať s Jankovskou

„Vždy som bol proti tomu, aby sme dopredu informovali o veciach, ktoré ideme robiť. Treba si počkať,“ uviedol Lučanský. Dodal, že kvôli sudcom bola zriadená pracovná skupina Hmla. „Som trochu prekvapený, že pri tej dôkaznej situácii, aká tam od začiatku je, zatiaľ neprišlo k vznášaniu obvinení,“ uviedol Lipšic. Dodal, že síce spisový materiál v týchto veciach nepozná, pozná však komunikáciu, ktorá začatiu stíhania predchádzala.

Narážal tým na Kočnerovu Threemu. Z nej má vyplývať, že si Kočner písal s viacerými sudcami. O Maruniakovej si mal písať so sudkyňou s pozastavenou funkciou Monikou Jankovskou. Tá ju mala ovplyvňovať v spore o jednu zo zmeniek, ktorý na okresnej úrovni Kočner vyhral napriek tomu, že ich protistrana označovala za falošné, s čím sa neskôr stotožnili NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry. Momentálne je za ich falšovanie Kočner obžalovaný spolu s Pavlom Ruskom na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok