Vláda rokuje o účasti Ivety Radičovej na summite EÚ

TASR, foto: ČTK
19.10.2011 06:48

Napriek nevyriešenej situácii okolo vlády, ktorá minulý týždeň nezískala dôveru parlamentu, sa dnes zišiel kabinet Ivety Radičovej na svojom riadnom rokovaní.

Rokovanie kabinetu Ivety Radičovej sleduje reportérka Martina Macková.

"Funkčné obdobie vlády, ktorej bola vyslovená nedôvera fakticky končí rozhodnutím Národnej rady (NR) SR. Prezident má povinnosť takúto vládu odvolať a jeho úkon deklaruje stav schválený parlamentom. Dlhodobo je takýto ústavnoprávny stav neudržateľný. Na prechodnú dobu by mohla robiť takáto vláda nevyhnutné opatrenia na chod spoločnosti, ale zásadným rozhodnutiam by sa mala vyhýbať," uviedol pre TASR Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied.

Ministri dnes rozhodujú o tom, či premiérka povedie slovenskú delegáciu na nedeľňajšom (23.10.) summite Európskej únie v Bruseli. Diskutovať sa na ňom bude o balíku opatrení na riešenie dlhovej krízy v eurozóne. Jeho súčasťou by mala byť aj únosná koncepcia oddlženia Grécka, s výraznejším podielom súkromných bánk a poisťovní. Súčasťou balíka budú zrejme aj rozhodnutia o stabilizácii a rekapitalizácii európskych bánk - v nevyhnutnom prípade sa im táto povinnosť môže aj nariadiť. Dodatočnými opatreniami sa má zvýšiť kapacita prvého eurovalu. Napokon by mali byť prerokované opatrenia na zlepšenie riadenia ekonomiky a finančníctva eurozóny, vrátane zmeny zmluvy.

Na účasť Radičovej v Bruseli sú rôzne názory. Pokiaľ predseda Smeru-SD Robert Fico si myslí, že na summit by mal ísť prezident SR Ivan Gašparovič, jeho politickí oponenti sú presvedčení, že tento mandát naďalej prislúcha šéfke exekutívy. Samotný prezident sa k tejto otázke ešte nevyjadril.

Kabinet sa na 69. schôdzi zaoberá aj účtovnou závierkou Slovenského pozemkového fondu (SPF). Minulý rok dosiahol kladný hospodársky výsledok v hodnote 2,81 milióna eur. Ministerstvo pôdohospodárstva navrhuje, aby sa jeden milión eur účelovo vyčlenil na štátnu pomoc pre financovanie podporných programov v pôdohospodárstve. Zvyšok má ísť do rezervného fondu SPF. Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie však prijal uznesenie, ktorým odporúča vláde previesť celú sumu do rezervného fondu SPF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok