Kamionisti sa nevzdávajú, blokujú cesty po celom Slovensku

TA3 TASR SITA
10.1.2020 09:17

Štrajk autodopravcov pokračuje a na viacerých miestach Slovenska znamená dopravné obmedzenia. Kamionisti chcú až do večera blokovať niektoré hraničné priechody a cesty v mestách Bratislava, Trstená, Košice, Šahy, Medveďov, Komárno, Ružomberok, Žilina, Považská Bystrica, Slovenské Ďarmoty. Prejazd bude umožnený iba záchranným zložkám.

Blokovaný hraničný priechod aj Rožňavská

Bratislavskí policajti upozorňujú vodičov, že podľa aktuálnych informácií od organizátora verejného zhromaždenia autodopravcov je až do odvolania zablokovaný hraničný priechod Kúty - Brodské, a to v smere z Českej republiky na Slovensko. Blokovaná bude len nákladná doprava. Informujú o tom na sociálnej sieti.


Polícia tiež avizovala, že pbude naďalej blokovaná Rožňavská ulica v Bratislave. Až do odvolania má dôjsť na Rožňavskej ulici k úplnému zablokovaniu cestnej komunikácie v úseku v smere do mesta. Úsek Rožňavská ulica - smer z mesta bude prejazdný pre individuálnu dopravu len v jednom jazdnom pruhu. Policajti budú informácie priebežne aktualizovať.

Problémy budú zrejme i cez víkend

Zhromaždenia autodopravcov obmedzujú dopravu aj na ďalších miestach Slovenska, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Od 8.00 h do 20.00 h sú úplne blokované hraničné priechody a mestá Trstená, Košice, Šahy, Medveďov, Komárno, Ružomberok, Žilina, Považská Bystrica a Slovenské Ďarmoty. Prejazd bude podľa Bárdyovej umožnený iba záchranným zložkám. "Podľa informácií od autodopravcov bude potrebné s blokáciami počítať aj počas víkendu," doplnila Bárdyová a pripomína vodičom, aby jazdili bezpečne. Polícia bude počas dňa prinášať podrobné informácie o obmedzeniach na sociálnej sieti.

Minister ponúkol 12,5 percenta

Štrajk, ktorý vyhlásila Únia autodopravcov Slovenska a podporila ho Iniciatíva poľnohospodárov, trvá od utorka. Únia hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov a žiada 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia jeho nového správcu.

Minister financií Ladislav Kamenický označil požiadavku autodopravcov z UNAS na zníženie dane z motorových vozidiel na polovicu za nereálnu aj preto, že tohtoročný rozpočet je už uzavretý. Potvrdil však ponuku, na základe rokovania so Združením cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, na zníženie uvedenej dane v priemere o 12,5 %. To by podľa ministra financií malo vplyv na výpadok príjmov štátneho rozpočtu približne vo výške do 10 miliónov eur. Požadované pozastavenie výberu mýta zas podľa ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka nepripadá do úvahy, lebo by mýtny systém padol.

Štrajk, ktorý vyhlásila Únia autodopravcov Slovenska a podporila ho Iniciatíva poľnohospodárov, trvá od utorka. Únia hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov a žiada 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia jeho nového správcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok