Poslanci definitívne odhlasovali zákon k odchodu Británie z EÚ

TA3 TASR
9.1.2020 18:54

Definitívne odhlasovanie návrhu vykonávacieho zákona k vystúpeniu Británie z Európskej únie poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu je víťazstvom pre predsedu vlády Borisa Johnsona, ktorý prisľúbil, že Spojené kráľovstvo opustí Úniu v plánovanom termíne, konštatovala agentúra AP.

Poslanci definitívne odhlasovali zákon k odchodu Británie z EÚ
SITA/AP

Návrh (Withdrawal Agreement Bill) po trojdňovej debate podporilo 330 poslancov, 231 bolo proti. O návrhu bude následne hlasovať Snemovňa lordov. Ak ho schváli, Británia opustí EÚ 31. januára tohto roka. Podľa agentúry AFP začne Snemovňa lordov diskutovať o návrhu na budúci pondelok, pričom hlasovať o ňom bude pravdepodobne najneskôr 22. alebo 23. januára.

Po 27. januári by s ním mala formálny súhlas vysloviť kráľovná Alžbeta II. Dohodu o brexite musí ešte ratifikovať Európsky parlament, čo sa očakáva 29. januára. Po vystúpení Británie z EÚ bude do konca roka 2020 nasledovať prechodné obdobie, počas ktorého budú vzájomné vzťahy oboch strán pokračovať ako doteraz, zatiaľ čo budú rokovať o nových vzťahoch.

Hlasovanie umožnilo Británii stať sa prvým členským štátom, ktorý opustí Európsku úniu a ukončí tým roky hádok, ktoré viedli k pádu dvoch vlád a rozdelili krajinu. Stane sa tak 43 mesiacov po tom, čo Briti odhlasovali v referende vystúpenie z EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok