Slováci odišli, maďarskí vojaci zostávajú v Iraku aj po útoku

TA3 TASR
9.1.2020 09:58

Príslušníci maďarského kontingentu zostávajú v Iraku aj po útoku iránskych rakiet na iracké vojenské základne, na ktorých pôsobia americké a spojenecké jednotky. Potvrdil to maďarský minister obrany Tibor Benkő. Slovenskí vojaci aj príslušníci ďalších armád sa pritom stiahli z nepokojnej krajiny za hranice.

Slováci odišli, maďarskí vojaci zostávajú v Iraku aj po útoku
TASR (ilustračná fotografia)

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság šéf rezortu obrany povedal, že nejde o prvý útok, ktorý sa týka aj maďarskej misie v Iraku. "Situácia si nevyžaduje, aby sme stiahli svojich vojakov z tejto krajiny," povedal minister na tlačovej konferencii, do ktorej sa zapojili prostredníctvom videoprenosu aj členovia misie v severoirackom Arbíle.

Benkő zopakoval, že rezort obrany a vedenie maďarskej armády priebežne monitorujú dianie v Iraku. Zdôraznil, že je potrebné zaručiť bezpečnosť príslušníkov maďarskej misie. Vo dvoch irackých misiách pod velením USA a NATO slúži celkom 200 maďarských vojakov. Jeden zo stredajších útokov balistickou raketou zasiahol aj základňu, na ktorej sú aj maďarskí vojaci. Nikto z nich sa však nezranil, zdôraznila v stredu maďarská vláda.

Pri stredajšom útoku zasiahlo dve základne dovedna 22 rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok