Za nezákonný zber lesných plodov hrozia pokuty

TASR
4.8.2012 11:52

Ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že na väčšine územia národných parkov Slovenska je zber lesných plodov ako napríklad maliny či čučoriedky zakázaný a v rozpore s ochranou prírody.

Za nezákonný zber lesných plodov hrozia pokuty
SITA

"Zber je v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny zakázaný v treťom až piatom stupni ochrany – teda aj na území národných parkov," vysvetlil hovorca rezortu Maroš Stano.

Výnimkou sú podľa jeho slov len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len pre vlastnú spotrebu. "Za porušenie tohto zákazu hrozí previnilcovi pokuta, v blokovom konaní až do výšky zhruba 66 eur. Jej súčasťou môže byť aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Za porušenie tohto zákazu vo väčšom rozsahu však hrozí pokuta až takmer 3320 eur," priblížil Stano.
Lesné plody sú zdrojom potravy živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Medzi takéto živočíchy patrí hlavne medveď hnedý, ale aj drobné hlodavce. Pre mnohé druhy vtákov – ako vzácny tetrov hlucháň, tetrov hoľniak je plod čučoriedky významným sezónnym zdrojom potravy.

Problémom je aj správanie sa zberačov v prírode, upozornil Stano. "V snahe nazbierať v čo najkratšom čase najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú kríčky čučoriedok. V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú potenciálnym zdrojom erózie," poukázal. Problémom je aj to, že často po sebe zanechávajú odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých, kľudových zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok