Ropné zariadenia v Iraku sú v poriadku, ťažba ropy pokračuje

TA3 TASR
8.1.2020 10:20

Iracké ropné zariadenia sú v poriadku a produkcia ropy v krajine pokračuje tak ako doposiaľ. Uviedol to v reakcii na najnovší vývoj na Blízkom východe generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu Mohammed Barkindo.

Ropné zariadenia v Iraku sú v poriadku, ťažba ropy pokračuje
SITA/AP (ilu)

"Ropné zariadenia v Iraku sú v poriadku a v produkcii ropy sa pokračuje ďalej," povedal Barkindo na okraj energetickej konferencie v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, reagujúc na útoky Iránu na dve základne v Iraku, kde pôsobia americké jednotky. Bola to odpoveď za minulotýždňové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkou armádou.

Barkindo zároveň dodal, že je optimistom, čo sa týka dodržiavania produkčných kvót Irakom v súvislosti s dohodou v rámci OPEC o znižovaní ťažby. Očakáva, že Irak aj napriek súčasnému napätiu svoje kvóty dodrží.

Barkindo sa okrem toho vyjadril k stabilite na trhu s ropou. Podľa jeho vyjadrenia, ktoré bolo najmä odkazom pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, ropná organizácia nemôže sama niesť zodpovednosť za udržiavanie stability na trhu. Potvrdil tak slová ministra ropného priemyslu SAE Suhajla bin Muhammada Mazrúího, podľa ktorého OPEC bude na prípadné výpadky na trhu reagovať, "má však svoje limity".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok