Zomrela autorka Elizabeth Wurtzelová, poukázala na depresie

TA3 TASR
8.1.2020 00:21

Americká spisovateľka Elizabeth Wurtzelová - autorka vysoko oceňovanej životopisnej knihy z roku 1994 "Prozacový národ" - zomrela v utorok v New Yorku. Mala 52 rokov.

Zomrela autorka Elizabeth Wurtzelová, poukázala na depresie
SITA/AP

Príčinou úmrtia bola metastázovaná rakovina prsníkov, napísal denník New York Times s odvolaním sa na Wurtzelovej dlhoročného dobrého priateľa Davida Samuelsa. Wurtzelová podstúpila dvojitú mastektómiu, ale rakovina prsníkov jej metastázovala do mozgu, uviedol podľa denníka Washington Post spisovateľkin manžel Jim Freed. Autorka v roku 2015 oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu prsníka. V článku pre magazín Vice napísala, že je nositeľkou mutácie génov BRCA (BRCA - rakovina prsníkov). Dodala však, že je to "nič" oproti tomu, ako sa liečila zo závislosti od drog - liečbu opísala ako "najťažšiu vec, do akej sa kedy pustila".

Wurtzelovej úprimná životopisná kniha "Prozacový národ: Mladá a depresívna v Amerike" vyšla, keď mala spisovateľka 27 rokov. Ocenili ju za to, že pritiahla pozornosť na klinickú depresiu a vyvolala v spoločnosti diskusie o tomto závažnom duševnom ochorení. Kritici ocenili jej nič neskrývajúci štýl v diele nazvanom podľa antidepresíva Prozac, ktoré mala lekármi predpísané. Autorkin podrobne opísaný boj o vlastné duševné zdravie a zápas s drogami otvorili aj cestu k vzniku celého literárneho žánru spovedných memoárov.

Literárna kritička denníka New York Times Michiko Kakutaniová v recenzii v septembri 1994 označila knihu za "trýznivú a zábavnú, pôžitkársku a sebapoznávaciu". "Prozacový národ" má podľa kritičky surovú úprimnosť esejí Joan Didionovej, popudzujúci citový exhibicionizmus románu Sklenený zvon Sylvie Plathovej a suchý, temný humor piesne Boba Dylana. Podľa knihy bol nakrútený celovečerný film, ktorý do kín uviedli v roku 2001 a hlavnú úlohu v ňom stvárnila Christina Ricciová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok