NATO stiahne časť ľudí z Iraku. Mohli by sa stať terčom, uvádza

TA3 TASR
7.1.2020 18:53

Severoatlantická aliancia v utorok oznámila, že stiahne z Iraku časť svojho personálu. Dôvodom je zvýšené nebezpečenstvo a možné akty pomsty, ktoré hrozia po tom, ako Spojené štáty koncom minulého týždňa zabili iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního.

NATO stiahne časť ľudí z Iraku. Mohli by sa stať terčom, uvádza
SITA/AP

Prisahali pomstu za smrť Solejmáního

V tlačovej správe NATO sa uvádza, že dočasné stiahnutie vojakov z výcvikovej misie je nutné, lebo ich bezpečnosť je "prvoradá". Americké jednotky a tiež vojaci spojencov z NATO v Iraku sa obávajú, že by sa mohli stať terčom útokov zo strany Iránu alebo spojeneckých irackých šiitskych milícií ako odvety za zabitie veliteľa iránskych revolučných gárd Solejmáního, ktorý riadil vojenské a polovojenské operácie vo viacerých krajinách na Blízkom východe.

Tlačová agentúra AFP v tejto súvislosti upozornila, že iránski vodcovia prisahali pomstu za Solejmáního smrť, a to "v čase a na mieste, ktoré si sami vyberú". NATO už v sobotu, deň po útoku na iránskeho generála, oznámilo, že zmrazilo činnosť svojej výcvikovej misie v Iraku, ktorá zahŕňa približne 500 inštruktorov a školiteľov z viacerých členských krajín Aliancie.

Podľa údajov NATO bola časť personálu výcvikovej misie presťahovaná do iných častí Iraku a aj mimo tejto krajiny a misia by mala pokračovať na nových miestach, len čo to situácia umožní. Predstavitelia Aliancie však nespresnili, koľko personálu presunuli ani na ktoré základne v iných častiach Iraku či za jeho hranicami. Výcviková misia NATO v Iraku je samostatná operácia, oddelená od vojenského nasadenia protidžihádistickej koalície pod vedením Spojených štátov. Medzinárodná koalícia má na základniach po Iraku umiestnených 5200 vojakov.

Francúzsko odsun neplánuje

Francúzsko zatiaľ nemá v úmysle stiahnuť svojich vojakov pôsobiacich v Iraku v čase napätia na Blízkom východe, ktoré eskalovalo po zabití popredného iránskeho generála. Informovali o tom v utorok agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z francúzskej vlády. Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová na Twitteri uviedla, že po udalostiach v Bagdade Francúzsko posilnilo bezpečnosť svojich 160 vojakov pôsobiacich v Iraku. Zapakovala, že prioritou Paríža zostáva boj proti militantom zo skupiny Islamský štát, ktorí sa v tejto oblasti znova zjednocujú. "V tomto kontexte Francúzsko vyzýva Irán, aby neprispel k eskalácií a aby vrátil sa k úplnému dodržiavaniu jadrovej dohody (z roku 2015)," dodala ministerka.

Príslušný nemenovaný zdroj potvrdil, že Francúzsko neplánuje odsun svojich vojakov z Iraku. Francúzsko poskytuje výcvik i logistickú podporu irackým a kurdským silám, ktoré sú súčasťou koalície bojujúcej proti IS v krajine. Ako píše AFP, budúcnosť tejto koalície je neistá po nálete amerického dronu, ktorý neďaleko medzinárodného letiska v irackom hlavnom meste Bagdad minulý týždeň cielene usmrtil iránskeho vplyvného generála Kásema Solejmáního.

K zmätku prispeli aj správy svetových médií, že americké ministerstvo obrany mylne informovalo irackú vládu, že americké jednotky sa pripravujú na odchod z krajiny. Celkovo má Francúzsko na Blízkom východe približne 1000 svojich vojakov v rámci operácie s krycím názvom Chammal, francúzskej zložky koalície bojujúcej proti Islamskému štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok