Opozícia po novoročnom obede oznámila priority. Matovič chýbal

TA3 SITA
7.1.2020 14:54

Zdravotníctvo, školstvo a spravodlivosť patria medzi priority opozície. Uviedli to predstavitelia opozičných strán na tlačovej besede po spoločnom novoročnom obede. Strany SaS, Za ľudí, KDH a koalícia PS/Spolu sú zároveň súčasťou paktu o neútočení. Obeda sa nezúčastnil líder OĽANO Igor Matovič.

Zdravotníctvo, školstvo a spravodlivosť

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič sa nezúčastnil novoročného obeda, aj keď ho naň exprezident Andrej Kiska pozval.

„Do volieb máme 53 dní. Ani sa nenazdáme a je tu prvý marec a budeme sa pozerať na to, ako sme dopadli. Som presvedčený, že tu dnes stojí základ budúcej koalície. Stojí tu jasná alternatíva k možnej vláde Smeru-SD, Slovenskej národnej strany, so stranou Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko. Ak premiér tvrdí, že strana Smer nebude spolupracovať s ĽSNS, nech sa pozrie na výroky predsedu strany Roberta Fica. Bolo vidieť na stretnutí, že sa vieme dohodnúť na troch prioritách, ktoré trápia všetky strany,“ vyhlásil Kiska. Dodal, že ide o zdravotníctvo, školstvo a spravodlivosť. Ďalej uviedol, že na obede vládla dobrá nálada a verí, že taká bude aj v celej spoločnosti po voľbách.

Zverejnená informácia o tom, že sa obedu opozície nezúčastnil, aj keď ho naň Andrej Kiska pozval, podľa Igora Matoviča nie je pravdivá. "Pozvanie od Andreja Kisku som si síce všimol až včera naobed, hneď som Andreja Kisku kontaktoval s ospravedlnením. Na moju otázku, čo je to za obed, na ktorý pozýva, mi však odpísal ´To už je pasé.´," uviedol Matovič.

„Medzi našimi stranami existujú odlišnosti. My sme jasne pravicová a liberálna strana. Menej štátu a menej daní. Odlišnosti sú dobré, keďže každý osloví svojich voličov,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Tiež potvrdil, že pre stranu SaS sú prioritami zdravotníctvo, školstvo a spravodlivosť. Podľa Sulíka sú to práve tieto tri oblasti, ktoré musia po vláde Fica riešiť a že na ne majú stovky riešení, o ktorých budú diskutovať.

„Sme si vedomí zodpovednosti, že ak si ju vypýtame, musíme ju uniesť. My sme tá konzervatívna časť. Budeme hlasovať presne tak, ako sa má o základných veciach s jasným postavením. Sme kresťanskí demokrati, boli sme, aj budeme. K trom prioritám pridávame aj podporu rodiny,“ poznamenal Hlina.

Kiska žiadal doplnenie formulky

Pakt o neútočení tvorí päť opozičných politických strán. Koalícia PS/Spolu, Za ľudí, KDH a SaS. Strany sa prostredníctvom tohto dokumentu dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Do dohody zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania.

Pakt o neútočení uzavrela koalícia PS/Spolu s KDH ešte v júli minulého roka. Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska vtedy vyjadril prekvapenie nad tým, že v dokumente, ktorý predstavitelia troch strán podpísali, chýbalo vylúčenie spolupráce so Smerom-SD, SNS a „extrémistami". Po doplnení tejto „formulky" sa strana Za ľudí k dohode pridala. Strana SaS, podobne ako strana Za ľudí, požadovala, aby bolo súčasťou dokumentu vylúčenie akejkoľvek spolupráce so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. Po zapracovaní tejto výhrady Sulík vyhlásil, že aj strana SaS podpíše tento dokument.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok