Sú to teroristi. V Iráne prijali zákon o ozbrojených silách USA

TA3 TASR
7.1.2020 09:51

Iránsky parlament v súvislosti so zabitím iránskeho generála Kásema Solejmáního schválil návrh zákona označujúceho všetkých príslušníkov amerických ozbrojených síl za "teroristov". Prijatý zákon označuje za teroristov všetkých členov amerických ozbrojených síl, ako aj zamestnancov Pentagónu a s ním spojených organizácií, veliteľov a tých, ktorí nariadili Solejmáního zabitie.

Sú to teroristi. V Iráne prijali zákon o ozbrojených silách USA
SITA/AP (ilu)

"Akákoľvek pomoc týmto silám vrátane vojenskej, spravodajskej, finančnej, technickej alebo logistickej bude považovaná za podieľanie sa na terorizme," uviedol parlament. Poslanci spomínaný zákon schválili jednomyseľne a kričali pritom heslá "Smrť Spojeným štátom!". Opatrenie odzrkadľuje rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa z vlaňajšieho apríla, keď iránske revolučné gardy vyhlásil za "teroristickú organizáciu".

Kásem Solejmání bol zabitý v noci na 3. januára v Bagdade pri útoku amerického dronu. Podľa Washingtonu totiž plánoval útoky voči americkým občanom. Iránsky parlament schválil aj navýšenie rozpočtu pre revolučné gardy o v prepočte 200 miliónov eur do konca perzského kalendárneho roka, ktorý pripadá na 20. marec 2020. V utorok to podľa tlačovej agentúry IRNA oznámil predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání.

O navýšení rozpočtu sa rozhodovalo na podnet iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Tento krok je súčasťou "tvrdej pomsty" voči Spojeným štátom za zabitie Solejmáního.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok